Zlínský lékař Jaroslav Rybka: Nesmíte si nechat utéct čas. Musíte prostě držet krok

Jóga, plavání, tenis. Hodně práce, svěží mysl a držet krok s letícím časem. Tak nějak vysvětluje zlínský internista, profesor Jaroslav Rybka, jednu neskutečnou věc. V plné síle a skvělé duševní i fyzické pohodě oslavil kulaté jubileum. Osmdesátiny by mu nehádal vůbec nikdo.

Slavil je skutečně stylově. Dva dny předsedal ve zlínském Kongresovém centru setkání sedmi stovek předních českých lékařů. Absolvoval spoustu jednání, přednášek, setkání s kolegy, ale také jedinečný koncert přítele houslisty Václava Hudečka, stejně tak pak nechyběl na tanečním parketu. A když se rozloučil s kolegy po skončení kongresu v pozdním pátečním odpoledni, mohl se chystat na další akci.

Tradiční tenisový Rybka cup pořádá pro přátele spřízněné žlutými míčky už přes deset let. Na kurtu válel v sobotu jako by za sebou neměl onen náročný program, ale ani neuvěřitelných osm křížků.

Přední světový diabetolog je vzorem pro ostatní. Medicína mu učarovala už při studiích v Olomouci, čerstvý diplom pohladil v roce 1957. Od roku 1970 dlouhých 31 let vedl ve zlínské nemocnici interní oddělení, které povýšilo především jeho zásluhou na Interní kliniku svým významem přesahující rámec České republiky.

Jako lékař měl takříkajíc v práci spoustu bezejmenných lidí, ale také řadu známých tváří. Mimo jiné Jana Wericha, Zdeňka Lišku, Miroslava Horníčka i mnohé další. „Jednou jsem měl v práci Vladimíra Menšíka, byl těžký astmatik, měl záchvat. Po krátkodobé úspěšné léčbě jsme se na klinice všichni díky tomuhle neuvěřitelnému chlapovi málem váleli po zemi,“ vzpomínal Rybka.

Člověk zvládne hodně, důležité je jít s dobou, nepodléhat času ani kalendáři,“ tvrdí věhlasný odborník, muž nebývalého rozhledu, člen řady prestižních zdravotnických organizací na celém světě. Mnoha publikacemi i výchovou mladých lékařů ale také sester se podílí na tom, že nad cukrovkou nelze vyhrát, ale lze s ní dnes plnohodnotně žít.

Profesor Rybka nekončí ani v osmdesáti, stále pracuje ve zlínském Diabetologickém centru, je žádaným odborníkem na spoustě prestižních akcí v zahraničí.

Tvrdí o sobě, že ho už vzhledem k životním zkušenostem nezaskočí vůbec nic… „Až na jednu věc, to jsem tedy zíral, na Dlouhé ulici mi totiž přátelé nechali k životnímu jubileu vyrobit bilboard s blahopřáním. To mě opravdu dostali,“ usmívá se zlínský lékař.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x