Benefiční výtěžek valašskoklobouckého mikulášského jarmeku pomohl osmi projektům

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Celkem osm různých projektů mohla v letošním roce podpořit valašskokloboucká radnice díky benefičnímu výtěžku loňského Valašského mikulášského jarmeku. V úterý to sdělila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Záchraně bělokarpatské přírody například napomohlo vykoupení tří hektarů přírodní rezervace Bílé Potoky, zachování valašských tradic zase projekt, který učí děti nakládat zelí a péct pány. S benefičním přispěním byla také vydána kniha nářečního vyprávění Františka Fojtíka s názvem Od vesna do vesna a chystá se i oslava 30. výročí založení souboru Klobučan. TJ Sokol zase díky příspěvku opravil tělocvičnu, Klub důchodců Valašské Klobouky uspořádal několik programů pro seniory, slavičínská Nadace Jana Pivečky poukázala prostředky na zajištění provozu dřevěnice U Pivečků a na Gymnáziu Valašské Klobouky přibyl díky benefici nový digitální fotoaparát.

„Posláním Valašského mikulášského jarmeku je podpora regionálního dědictví lidové kultury, místních tradic a mezilidských vztahů, podpora udržitelného ekonomického rozvoje založeného především na místních zdrojích a rovněž podpora ochrany a trvale udržitelného využívání přírody a krajiny jižního Valašska a Bílých – Bielych Karpat,“ sdělila předsedkyně občanského sdružení Valašský jarmek Pavlína Kolínková. Návštěvníci jarmeku mají i letos možnost podílet se na benefici přispěním dobrovolného vstupného do pokladniček, jež potkají ve všech objektech, kde se bude konat jarmekový program.

Loni se podařilo vybrat 164 320 korun. Každá z pořádajících organizací tak získala podíl ve výši 20 540 korun. Letos se mikulášský jarmek uskuteční od pátku 2. prosince do neděle 4. prosince.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x