Zlínský kraj získal evropské peníze na povodňové škody

ZLÍN  - Více než 36 milionů korun na úhradu povodňových škod se podařilo získat z Fondu solidarity Evropské unie Zlínskému kraji. Jak řekla mluvčí kraje Gabriela Dvorníková, Zlínský kraj je tak prvním krajem, kterému evropské peníze na povodňové škody dorazily.

Povodně v květnu a v červnu loňského roku způsobily ve Zlínském kraji škody na majetku kraje a obcí ve výši přes 377 milionů korun. Evropský fond, ze kterého do Zlínského kraje putovalo přes 36 milionů korun, byl zřízen především pro odstraňování následků povodní v Polsku a v České republice. Získané peníze jsou určeny Zlínskému kraji, obcím Zlínského kraje a Ředitelství silnic Zlínského kraje.

Pro úhradu prvotních nákladů na odstraňování následků těchto povodní byla kromě prostředků kraje, měst a obcí využita částka 28 milionů korun ze Všeobecné pokladní správy podle krizového zákona a také dary ve výši 1,350 milionu korun.

Po vyhlášení programů obnovy území postiženého povodní Ministerstvem pro místní rozvoj využil Zlínský kraj a obce Zlínského kraje těchto programů a na obnovu území bylo vyčerpáno dalších více než 156 milionů korun. Protože však stále nebyly pokryty některé prvotní náklady kraje a obcí na odstraňování následků povodní, zahájil hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) jednání s Ministerstvem financí České republiky, jehož výsledkem bylo připojení Zlínského kraje, Olomouckého kraje, Moravskoslezského kraje a Jihomoravského kraje do Fondu solidarity Evropské unie.

Z částky, kterou kraj z evropského fondu získal, připadne Zlínskému kraji 18 496 477 korun a obcím Zlínského kraje a Ředitelství silnic Zlínského kraje 17 727 592 korun. Po schválení zastupitelstvem, které zasedne 14. prosince, budou peníze smlouvami převedeny do jejich rozpočtů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x