Fredy Mercury 20 let po odchodu do muzikantského nebe: Mí Zlíňané mi rozumějí

Už dvacet let /zemřel 24.listopadu 1991 v pouhých 45 letech/ tvoří legendární Fredy Mercury své hity v muzikantském nebi. Když teď shlédne dolů do Zlína, musí se mu líbit zajímavý a odvážný počin Filharmonie Bohuslava Martinů. Na dvou koncertech v Kongresovém centru vzpomenou na tohoto skladatele, zpěváka a muzikanta jedinečné kapely Queen.

Ve čtvrtek a v pátek se uskuteční dva beznadějně vyprodané koncerty s názvem SymphonicQueen, jednoduše řečeno, absolutní hity britské královské skupiny v symfonickém provedení.

We Are The Champions, Barcelona, We Will Rock You a mnohé další, renomovaní zpěváci, zlínská energií nabušená Filharmonie a moderátor a dirigent Miloš Machek. Složení excelentní a koncerty bourající zavedená klišé o náročnosti a nesnadné stravitelnosti takzvané vážné hudby. „Po loňském velkém úspěchu podobného ztvárnění děl kapely Pink Floyd čekáme stejný úspěch,“ těší se dramaturgyně zlínské filharmonie Dagmar Garguláková.

„Pokračujeme v trendu, kterým se chceme co nejvíce otevírat široké veřejnosti, už opravdu nejde o to, že na naše koncerty chodí jen úzce vymezená skupina hudebně erudovaných odborníků. Nemyslím ale, že bychom zůstávali něco dlužni těm, kteří u nás mají dlouhá léta abonmá a potrpí si třeba právě na klasiku,“ říká ředitel zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý.

„Tyhle moderní počiny mi dělají přímo dobře na duši, rád se zaposlouchám i do těžších děl, ale tento trend považuji za naprosto správný, obecenstvo vždycky žije s orchestrem ještě více ve chvílích, kdy si maličko šlápne do míst dosud ne úplně probádaných,“ říká stálý návštěvník koncertů Filharmonie Bohuslava Martinů, Zlíňan Jiří Novák.

A rodák ze Zanzibaru Fredy Mercury zpoza nebeských bran? „You Are The Champions,“ jako by vzkazoval zlínským filharmonikům. Je přesvědčen spolu s Mozartem, že jeho Zlíňané mu rozumějí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x