Železniční dopravu ve Zlínském kraji čekají změny v jízdních řádech

ZLÍN  - Se změnami v jízdních řádech musejí od 11. prosince letošního roku počítat lidé cestující po Zlínském kraji vlaky Českých drah. Na středeční tiskové konferenci to řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Ve Zlínském kraji zůstal na většině tratích rozsah dopravy zachován jako v současném jízdním řádu. Změnilo se ale trasování vlaků na lince Vizovice – Otrokovice – Uherský Brod a upravují se trasy vlaků mezi Valašským Meziříčím a Kojetínem. Mění se rovněž koncepce víkendové dopravy z Hranic na Moravě do Střelné. Nově také pojede v pracovní dny jeden pár přímých spěšných vlaků spojující Zlín s Olomoucí. Do provozu bude v průběhu roku 2012 nasazena zcela nová motorová jednotka Pesa. Nový jízdní řád bude platit do 8. prosince příštího roku.

„Cestující čekají čtyři významné změny. Za prvé jde o změny v trasování vlaků na lince Vizovice – Otrokovice – Uherský Brod. Na základě požadavku Zlínského kraje jede nově vlak z Vizovic v 18.22 hodin až do Uherského Brodu. Z Uherského Brodu jede nový osobní vlak ve 20.44 hodin do Uherského Hradiště. Díky této změně byl zrušen vlak, který v letošním roce odjížděl z Otrokovic do Kunovic ve 20.10 hodin,“ poznamenal ředitel krajského centra osobní železniční dopravy Zlín Ludvík Urban.

Nová koncepce se promítne také do víkendové dopravy na trati Hranice na Moravě – Střelná. Nově budou vlaky o víkendu v odpoledních hodinách vedeny o hodinu později, než je tomu v letošním roce. „Další změnou je zrušení jednoho páru vlaku s odjezdem z Hranic na Moravě v 9.48 hodin a s odjezdem ze Vsetína v 11.22 hodin. Dále se ruší nedělní ranní vlak ze Vsetína ve 4.05 hodin, o 25 minut se uspíšil večerní vlak ze Vsetína, odjíždí ve 20.25 hodin,“ doplnil Urban.

Třetí významná úprava se týká tras vlaků na trati Valašské Meziříčí – Kojetín. „Z důvodu neobjednání rychlíku ministerstvem dopravy v trase Frenštát pod Radhoštěm – Valašské Meziříčí – Kojetín – Brno pojede nový spěšný vlak z Valašského Meziříčí v 16.24 hodin s příjezdem do Kojetína v 17.49 hodin, kde musí cestující přestoupit na rychlík do Brna,“ upřesnil Urban.

Nové spojení se také dočkají cestující mezi Zlínem a Olomoucí. „České dráhy nabídnou v pracovní dny přímé spojení krajských měst jedním párem spěšných vlaků. Ranní spěšný vlak vyjede již z Jeseníku ve 4.53 hodin a pojede přes Šumperk, Olomouc a Přerov. Do Zlína dorazí v 8.44 hodin. Zpět ze Zlína pojede v 9.20 hodin a do Olomouce přijede v 10.27 hodin. Tento vlak zajistí rychlé spojení Zlína s hlavním městem s přestupem v Olomouci na spoj SC Pendolino, který odjíždí v 10.37 hodin do Prahy,“ dodal Urban.

Podle nového jízdního řádu začne také nově zastavovat v Otrokovicích mezistátní rychlík Chopin, jezdící mezi Varšavou a Vídní. „Cestující ze zlínské aglomerace tak získají přímé spojení do pěti hlavních měst evropských států, a to do Prahy, Varšavy, Vídně, Budapeště nebo Moskvy,“ dodal Urban.

Regionální vlaky ve Zlínském kraji ujedou v době platnosti jízdního řádu 2011/2012 celkem 3,554 milionu vlakokilometrů. V porovnání s letošním rokem je rozsah regionální dopravy srovnatelný. České dráhy vypraví v kraji v pracovní dny v průměru 486 regionálních spojů, o víkendech 379, což představuje průměrně 455 vlaků denně. Na území Zlínského kraje zasahuje integrovaná doprava Moravskoslezského kraje, nově se rozšiřuje o úsek tratě 323 z Hostašovic do Valašského Meziříčí.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto a audio s vyjádřením Ludvíka Urbana.)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x