Pirátské stahování písní z internetu bude muže ze Slovácka stát přes 120 tisíc korun

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Až dva roky vězení hrozí muži z Ostrožské Nové Vsi, který po dobu pěti dní stahoval a sdílel rockové písně z internetu. Jak  informoval ve středu policejní mluvčí Aleš Mergental, navíc bude muset poškozeným společnostem zaplatit 122 tisíc korun.

Na muže, který stahoval písně z internetu a zároveň tyto soubory sdílel, tedy nabízel k volnému kopírování, přišla Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu.

„Do služebního notebooku si muž nainstaloval program DC++, prostřednictvím něhož se dostal například k písním skupin jako Black Sabbat, Arakain nebo AC/DC. Přes internetové připojení sdílel 43 GB hudebních souborů. Tyto skladby jsou ovšem autorsky chráněná díla a jejich šíření vyžaduje udělenou licenci. Tu ale neměl,“ podotkl Mergental.

Nezákonného jednání si Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu všimla v květnu. Zástupcům poškozených autorů způsobil muž škodu přes 122 tisíc korun. „Kromě uhrazení škody hrozí muži také vězení. Kriminalisté mu sdělili obvinění ze spáchání trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, za což zákon ukládá trest vězení až na dva roky,“ dodal Mergental.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x