Herci z Uherského Hradiště pomohou nemocným leukémií

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Nově připravovaná hra Oskar a růžová paní o chlapci, který v nemocnici umírá na leukémii, inspirovala herce Slováckého divadla. Silný příběh zapůsobil na divadelníky natolik, že se rozhodli lidem s podobným osudem pomoci a vstoupit do registru dárců kostní dřeně, uvedl mluvčí divadla Josef Kubáník.

„Naše nová hra je o víře, o boji se zákeřnou nemocí, ale hlavně o naději, že všechno bude zase dobré. A takovou naději bychom těm, které těžký osud v podobě leukémie potká, chtěli dát,“ uvedl představitel Oskara Josef Kubáník. Sám ví, o čem mluví, jeho synovec před časem léčbu zhoubné nemoci prodělal. „Byly to jedny z nejstrašnějších chvil v životě a rád bych takových ostatní ušetřil,“ dodal.

Když se dozvěděl, že bude hrát postavu nemocného Oskara, věděl, že nemůže zůstat jen u divadla samotného. „Oslovil jsem kolegy a ti souhlasili, že se do registru dárců kostní dřeně připojí. Potěšilo mě, že se nadšeně hlásili i ti, kteří v nové hře hrát nebudou,“ zdůraznil Kubáník.

Herci se do seznamu dárců zaregistrují ve středu 7. prosince v uherskohradišťské nemocnici.

Divadelníci se spojili i s odborníky, ať jde o Zdeňku Wasserbauerovou, jež ve Zlínském kraji organizuje dárcovství kostní dřeně, nebo přednostu Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc profesora Vladimíra Mihála.

„Vysvětlili nám, že na začátku je jen jedna ampulka krve. To se dá zvládnout,“ řekla například herečka Jitka Josková a připomněla, že dárci mohou zachránit život lidem kdekoliv na světě. „Bylo by krásné, kdyby nás dárců bylo co nejvíc. Když to zvládneme i my z divadla, kteří býváme často strašpytlové, tak to zvládne každý a na světě bude o trošku líp,“ přeje si uherskohradišťská herečka.

Limitující pro registraci je pouze věk do 35 let. „Ten už mám za sebou,“ krčí rameny Kubáník, který ale na pomoc nerezignoval. „Dohodli jsme se profesorem Mihálem, že s paní Květou Fialovou, která bude hrát další hlavní roli, do Olomouce osobně přijedeme. Třeba i tím uděláme nemocným aspoň lepší den,“ věří herec a slibuje, že bude v organizování akcí na podporu nemocných leukémií pokračovat.

Hra Oskar a růžová paní bude mít ve Slováckém divadle premiéru v lednu 2012. Vedle Josefa Kubáníka a Květy Fialové se v dojemném, ale i velmi vtipném a půvabném příběhu představí Alžběta Kynclová, Martin Vrtáček a David Vaculík. Režie se ujala Zoja Mikotová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x