Sdružení Líska chce uspořádat sbírku pro valašskoklobouckou Kosenku, kterou zasáhl požár

VSETÍN - Občanské sdružení Líska se rozhodlo nabídnout pomocnou ruku valašskoklobouckým ochráncům přírody Kosenka, v jejichž areálu vypukl ve čtvrtek mohutný požár. Sdělila to PR manažerka Lísky Michaela Mitáčková.

Požár zasáhl Kosenku den před konáním jubilejního 20. ročníku Valašského mikulášského jarmeku. Podle hasičů způsobilo oheň nedbalostní jednání. Dobrovolníci z Lísky se chtějí zapojit do organizace jarmarku a zároveň se pokusí pro Kosenku uspořádat finanční sbírku na obnovu poničených budov.

Kosenka je jedinečným střediskem ekologické výchovy v rámci celého Zlínského kraje i České republiky. Je místem, kde se již několik desetiletí snaží všem věkovým generacím přibližovat tradiční řemesla, lidové tradice i význam péče o přírodu a krajinu. Kosenkovští dobrovolníci se starají o zachování přírody a krajiny v Bílých Karpatech, pořádají osvětové akce a poskytují poradenství pro širokou veřejnost. „Jsou partnery řady místních, regionálních i mezinárodních projektů. Například jejich letošní projekt Ščúrnica, který chrání komplex přes sto let starých jedlobukových a jedlových lesů v Bílých Karpatech, získal jednu z cen za přínos k rozvoji EVVO ve Zlínském kraji,“ řekla předsedkyně Lísky Iva Koutná.

Ničivý požár zachvátil část areálu Kosenky. Plameny kompletně zničily historickou stodolu a částečně poškodily přilehlou budovu, kde sídlila základna ochránců přírody. Neštěstí nebude mít ale žádný dopad na program mikulášského jarmeku. Návštěvníci se mohou během víkendu těšit na ukázky řemesel a dávných tradic, trh lidových produktů, mikulášskou obchůzku i valašské speciality.

„Pouze v areálu Kosenky dozná program nezbytných omezení z důvodu zajištění bezpečnosti návštěvníků. Uzavřeno zůstane nádvoří areálu, kde se mělo podávat občerstvení. Ostatní program v nedalekých historických dřevěnicích bude zachován,“ dodala za organizátory jarmeku Pavlínka Kolínková.

Vzhledem k situaci jsou pořadatelé Valašského mikulášského jarmeku připraveni poukázat část benefičního výtěžku akce na pomoc a obnovy Kosenky. Líska zahájila přípravy na veřejnou finanční sbírku a zvažuje i další aktivity, například benefiční koncert. Sbírkové konto a informace o sbírce budou v následujících dnech zveřejněny na internetových stránkách www.liska-evvo.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x