Vánoce jsou opravdu za dveřmi. Ve Zlíně začal prodej stromků. Cenové rozpětí je značné

Tři týdny před vánočními svátky se v krajském městě objevily první vánoční stromky. A hned se zajímavou novinkou. „Letos jsme si je označili barevnými fáborky do jednotlivých kategorií. Pro lidi to bude snadnější, než se dohadovat o centimetrech, tenhle způsob je nový, čekáme, že se osvědčí. Škála je velmi pestrá, za stejnou cenu tak můžete pořídit stromek vysoký metr a půl i dva metry,“vysvětluje prodejkyně Sandra Bonnerová u jednoho ze zlínských obchodních center.

Cenově se od loňska žádné zásadní změny nekonají. „Za stromeček bychom s manželkou nechtěli dát více než tři čtyři stovky,“ říká za oba důchodce starší muž. „Zatím ale sondujeme, máme čas a tak si pěkně porovnáme ceny tady i na dalších místech, hlavně ještě není nutno spěchat,“ tvrdí.

„Ceny se letos budou pohybovat od nejmenších smrčků, které ale nejrychleji opadávají, až po nejkrásnější třeba téměř třímetrové jedle z Dánska, od 200 do 2000 korun,“ vypočítává prodejkyně s tím, že stromy uřezané už před pár dny hravě vydrží nejméně do poloviny ledna, kdy většina lidí stromky odstrojuje.

Řada lidí se ovšem pořád ještě vydává pro vánoční stromky před Štědrým dnem do lesních porostů. Mohou tak ušetřit v případě smrků kolem pětistovky, mohou ale ochudit rodinný rozpočet až o 15 000 korun, tak vysoko může vyšplhat pokuta.

Vyprávět by o ní mohli dva muži, kteří se vydali krást stromky ve Valašském Meziříčí. „Pěkně se nadřeli, když vzrostlé jehličnany ukradli v soukromém lese. Pak je táhli s vypětím všech sil, ke své smůle ovšem přes pozemek městských lesů. Ty zpravidla mají v tomto období na starost hlídky městské policie a bylo tomu tak i tentokrát…,“ popisuje neslavnou zlodějskou výpravu ředitel Městských lesů a zeleně ve Valašském Meziříčí Marek Netolička.

Nenechavcům, kteří nakupují za pět prstů, se brání také ve Zlíně. Například mladé jehličnaté douglasky na řadě míst v centru města, které by se mohly stát kořistí zlodějů, natřeli speciální barvou. „Pokud je někdo uřízne, modrozelený strom mu moc štěstí v pokoji neudělá a to už vůbec nemluvím o tom, že barva při pokojové teplotě začne nepříjemně zapáchat,“ popisuje způsob ochrany Stanislav Pospíšilík ze zlínského magistrátu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x