Potomci Jana Antonína Bati se ubytovali na zámku v Napajedlích

NAPAJEDLA - Vzácnou návštěvu hostí od soboty zámek Napajedla, do historického barokního sídla zavítali potomci Jana Antonína Bati z Brazílie. V něděli to řekla PR manažerka Michaela Mitáčková.

Všichni jsou ubytovaní v nových zámeckých pokojích, které byly na podzim obnoveny ve třetím nadzemním podlaží pravého křídla. Rodina do zámku v Napajedlech zavítala po 14 měsících, loni se zde účastnili oslav svatého Václava a také se na jejich počest konal večer inspirovaný 30. lety minulého století, při němž celá společnost zavzpomínala na podnikatelský odkaz Jana Antonína Bati.

Vnučka Jana Antonína Bati Dolores L. Bata zavítala na Zlínsko se svými dětmi a dalšími příbuznými. Na zámku stráví téměř týden. „Rádi bychom odkaz světového podnikatele v zámku ještě více rozvinuli. Připravujeme projekt na muzeum Jana Antonína Bati. Ve stálé expozici tak v minulosti opomíjený Jan Antonín Baťa nalezne své čestné místo,“ podotkla manažerka zámku Petra Psotková.

Zámek Napajedla pochází z druhé poloviny 18. století. Jde o šlechtické sídlo ve stylu pozdně francouzského baroka. Autorem je brněnský architekt František Antonín Grimm, který projektoval i zámky v Bystřici pod Hostýnem a Vizovicích. Oproti nim je napajedelský zámek mohutnější a má velkoryseji řešené vnitřní prostory. Na třech podlažích bylo vedle zázemí přes 50 obytných místností. Stavbu obklopuje desetihektarový park v anglickém stylu se vzácnými dřevinami a romantickým rybníčkem s lekníny.

Zámek vlastnili rozličné šlechtické rody, krátkou dobu také Jan Antonín Baťa. Po roce 1945 připadl podniku Fatra Napajedla. Od roku 2000 ho Fatra občas využívala k reprezentačním účelům – budova tedy nebyla nikdy přístupná běžné veřejnosti, na druhou stranu však byla vcelku dobře udržovaná. Před časem se společnost zámek rozhodla prodat. Odkoupila ho místní podnikatelka Eva Gajdošík. Letos se zámek poprvé ve své historii plně otevřel veřejnosti. Kromě prohlídkových okruhů jsou v něm přístupné stálé expozice, zámecká kavárna nebo ubytování. V zámku se konají také svatby a svatební hostiny, v reprezentativních prostorách také koncerty, degustace vín, firemní akce či kongresy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x