Soud ve Zlíně uložil 15 let vězení muži, který se podílel na pašování kokainu z Kolumbie

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně poslal v pondělí na 15 let do věznice se zvýšenou ostrahou Martina Mikloviče (36), který se měl podle obžaloby podílet na pašování asi půl kilogramu kokainu z Kolumbie na Slovácko. Řekl to mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Miklovič se na pašování kokainu podílel v roce 2008 společně s Renátou Weiss (45) a Adélou Ptáčkovou (27), které už soud potrestal 13 a čtyřmi lety vězení. Miklovičovi byl udělen trest souhrnný. Soud ho už totiž dříve pravomocně odsoudil na osm let za podvod, kdy se v Komerční bance v Uherském Hradišti pokusil udat padělaný šek na 900 tisíc eur. Proti pondělnímu patnáctiletému verdiktu se Miklovič na místě odvolal, rozsudek tak není pravomocný.

Celou operaci s pašováním kokainu naplánovala Slovenka Renáta Weiss, která bydlela ve Španělsku. Měla se domluvit s Ptáčkovou a Miklovičem z Uherskohradišťska. Poté, co by zásilka dorazila na Slovácko, kokain by společně dál prodali. Pokud by drogu naředili, mohli by podle odhadů vydělat kolem dvou milionů korun.

Plány ale zhatili celníci z Londýna. Droga byla ukrytá v láhvi od kávového likéru a putovala v balíčku odeslaného z kolumbijské Bogoty na jméno Adély Ptáčkové. Odesílatele Carlose Sancheze se ale policii nepodařilo vypátrat a neví se ani to, zda muž vůbec existuje. Když londýnští celníci zjistili, že v láhvi je 450,5 gramu kokainu, zapojila se do případu protidrogová centrála. Kokain vyměnili za neškodný prášek a balíček nechali doputovat.

Zásilku si vyzvedla Ptáčková, kterou na místo dovezl Miklovič. Doma v Jalubí na Uherskohradišťsku drogu poté testoval, a to na základě telefonických instrukcí Renáty Weiss.

Kromě patnáctiletého trestu soud v pondělí zároveň rozhodl o vyhoštění Mikloviče z České republiky na dobu neurčitou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x