Luhačovice: dobrý rok končí, ten příští si město připomene 600 let

Dvě velké investiční akce – rekultivace skládky odpadu a dokončení sportovního areálu u základní školy. To se městu Luhačovice povedlo. S tím vládne spokojenost. Investice 60 milionů korun a příjemné ohlédnutí za končícím rokem. K tomu třeba pokrok při problémech s parkováním ve městě, anebo výměna oken na zámku i v místním kulturním zařízení Elektra.

Že by ale zástupci vedení města usínali v rajské zahradě a stlali si vavřínem, to ani náhodou. „Mrzí nás třeba to, že nevyšla dotace na zateplení druhé budovy základní školy a například i to, že vzhledem ke složitým problémům s majiteli pozemků nemůžeme pokračovat v budování cyklostezky do Uherského Brodu,“ hodnotí uplývající rok starosta Luhačovic František Hubáček.

Luhačovice si v příštím roce připomenou 600 let od první písemné zmínky. „Oslavy odstartují už 13. ledna, kdy máme připraven bohatý komponovaný program Luhačovice můj domov. V něm se představí snad všechny místní spolky, kulturní a tělovýchovné instituce,“ zve místostarostka Marie Semelová. Během roku si pak Luhačovičtí kulaté jubileum připomenou ještě mnohokrát.

Letos v lázeňské městě oživili i snahu, dostat se na seznam dědictví Unesco. Půjde o společnou kandidaturu německých, belgických italských a českých lázní. „Samozřejmě dobře víme, že žijeme v určité symbióze s místními lázněmi. Ty mají nové vedení, kooperace města s tímto významným činitelem dění zůstává. Společně s Lázněmi Luhačovice a.s. a Zlínským krajem jsme například opravili pódium na kolonádě, zajímavé je třeba i to, že až na krátký úsek samotného centra lázní dáváme nový prostor cyklistům,“ vypočítává starosta Hubáček, kterého tak jako ostatní štvou kamiony projíždějící centrem.

Novinkou třeba pro návštěvníky Luhačovic i jeho místní kmenové obyvatele je pořád ještě Městská plovárna. „Největší návštěvnost měl zastřešený bazén v létě, v nejteplejších dnech, ale komfort nabízí samozřejmě za rozumné ceny celoročně. Realizuje se tu plavecká škola, celkem jsme za rok provozu napočítali 83 000 návštěvníků,“ těší Tomáše Mejzlíka, radního města a ředitele Sportovního centra Radostova, pod něž zařízení spadá.

Město Luhačovice má vedle spojenectví s lázněmi i další specifikum. Má řadu místních částí dislokovaných poměrně daleko od samotných Luhačovic. Nezapomíná na ně. Shodou okolností pomáhá dotačními tituly jak v Kladné Žilíně, Polichnu i Řetechově při budování kulturně-společenských areálů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x