V Horní Lidči chystají unikátní mechanický betlém

HORNÍ LIDEČ - Unikátní mechanický betlém s 220 figurami na ploše 50 metrů čtverečních bude v prosinci k vidění v Horní Lidči na Valašsku. V úterý to řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Za kostelem svatého Václava v centru obce vyrostl nový objekt, v němž je betlémská scéna umístěna na ploše 170 metrů čtverečních. Z toho samotný betlém má plochu 50 metrů čtverečních. V betlému je osazeno 220 figur, z toho 65 pohyblivých, a více jak stovka vyřezávaných staveb.

Nový betlém je odlišný od tradičního pojetí. „Betlémský příběh je zasazen do realit turisticky zajímavého území Zlínského a Trenčínského kraje. Ty jsou reprezentovány dřevořezbami 40 nejzajímavějších míst obou krajů, jakými jsou například Svatý Hostýn, Velehrad, hrad Buchlov, zámek Buchlovice, Radhošť, Trenčínský hrad, zámek Bojnice a podobně. Část betlému je vyhrazena také dřevěným stavbám z Horní Lidče,“ podotkl Urbanovský.

Dalším specifikem je filmová a multimediální projekce, která je nedílnou součástí prohlídky. Třicetiminutová projekce návštěvníkovi přibližuje nejzajímavější historické momenty, události, zvyky, stará původní řemesla tak, jak se v průběhu staletí vyvíjel život na československém pomezí. Během filmové projekce jsou světelnými efekty zvýrazňovány jednotlivé monumenty betlému, o kterých se v daném okamžiku ve filmu hovoří. Hudba a průvodní slovo dotvářejí výjimečnou atmosféru betlémského příběhu o narození Ježíška. Na vytvoření prostoru a navození atmosféry, která přinese návštěvníkovi hluboký duchovní zážitek, byl při stavbě betlému kladen největší důraz. Tím je nový betlém v Horní Lidči charakteristický a mimořádný.

K betlému nerozlučně patří pohyblivé figurky, jejichž prostřednictvím v betlému ožívají stará řemesla a zvyky. Pohyblivých figur je 65, dalších 160 statických figurek dokresluje scénu.

Projekt Česko-Slovenský pohyblivý Betlém je spolufinancován z prostředků Evropské unie z Operačního programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013. Betlém byl realizován ve spolupráci s partnerskou obcí Dohňany na Slovensku.

Začátky projekce budou pevně stanoveny v intervalu asi dvou hodin. Každá prohlídka začíná filmovou projekcí v délce 30 minut. Poté mají návštěvníci 60 minut na prohlídku betlému. Návštěva betlému trvá 1,5 hodiny. Projekční sál má kapacitu 45 lidí, tím je omezena velikost skupiny, která se účastní prohlídky, je proto vhodné si návštěvu telefonicky zarezervovat.

Provoz pro veřejnost bude zahájen 25. prosince. Do té doby bude omezeně ve zkušebním provozu. V sobotu 10. prosince v 15 hodin se uskuteční slavnostní zahájení provozu betlému, akce je určena pozvaným návštěvníkům.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x