Rožnovská radnice navrhla pro rok 2012 vyrovnaný rozpočet

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM  - Nový rozpočet pro rok 2012 navrhla rožnovská radnice jako vyrovnaný, záměr ještě musí posvětit zastupitelstvo. V úterý to uvedl mluvčí města Tomáš Gross.

Návrh rozpočtu na příští rok počítá s příjmy i výdaji ve výši 254,08 milionu korun.

Zastupitelstvo o něm bude jednat 13. prosince. Celkový objem navrhovaného rozpočtu je o 130,5 milionů korun nižší než rozpočet v letošním roce. „Velký podíl na tomto snížení mají sociální dávky, které v objemu kolem 95 milionů korun bude místo města vyplácet úřad práce. Samotný rozpočet města počítá s úsporami ve výši 35,5 milionu korun,“ podotkl Gross.

Nejvýznamnější příjmy v rozpočtu města jsou daňové příjmy, tedy podíl na celostátně vybraných daních, které činí 169,7 milionů korun. „Druhou nejvyšší příjmovou položkou jsou zajištěné dotace včetně neinvestičních dotací. Tady počítáme s částkou 29,8 milionů korun,“ upřesnil příjmovou stránku rozpočtu města vedoucí finančního odboru Jan Horáček.

Ve výdajích jsou nejvyšší položkou provozní náklady města ve výši 192,365 milionů korun. Tento výdaj je o osm milionů korun nižší než v letošním roce. Město připravuje investiční akce v celkovém objemu 55 milionů korun, v této částce je zahrnuto 30,5 milionů korun z již zajištěných dotací.

„U investičních výdajů se jedná především o časový posun akcí, které byly naplánovány na rok 2011 a budou realizovány a zaplaceny v roce příštím. Jsou spolufinancovány pomocí různých národních i evropských dotačních titulů. Jedná se například o stavbu Jurkovičovy rozhledny za 12 milionů korun, plně zajištěnou dotací a dary. Dotaci máme zajištěnou i na zateplení Základní školy Pod Skalkou za 12 milionů korun či realizaci varovného systému města ve výši dvou milionů korun,“ doplnil Horáček.

Rozpočet Rožnova na rok 2012 je postaven tak, aby nadále snižoval zadlužení města. „Jednotlivým odborům úřadu i příspěvkovým organizacím města byla nařízena úsporná opatření a také jsme snížili náklady na mzdové prostředky snížením počtu zaměstnanců o 11 pracovních míst,“ doplnila starostka Rožnova Markéta Blinková (ODS) s tím, že prakticky jedinou oblastí, které se krácení rozpočtu nedotklo, jsou granty města. „Zde se nám podařilo udržet loňskou částku 1,6 milionů korun,“ dodala starostka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x