Státní zástupce obžaloval tři vysoké představitele zlínské univerzity z dotačního podvodu

ZLÍN - Z dotačního podvodu ve stadiu pokusu obžaloval v těchto dnech státní zástupce Leo Foltýn tři funkcionáře zlínské Univerzity Tomáše Bati. Jak řekl, mužům hrozí až desetileté vězení.

Škola měla dotace získat neoprávněně v době, kdy rektorem univerzity byl Ignác Hoza, děkanem fakulty logistiky a krizového řízení byl Vladimír Mrkvička a kvestorem odpovědným za správu financí byl Alexander Černý. Tito muži se budou před soudem zpovídat.

„Podal jsem obžalobu na tři bývalé akademické funkcionáře. Předpokládám, že soud by měl začít někdy po novém roce,“ uvedl pro Mediafax Foltýn.

Na nově zřízenou Fakultu logistiky a krizového řízení Univerzity Tomáše Bati pro rok 2009/2010 obvinění převedli podle policie studenty fakulty technologické z některých bakalářských studijních programů a studenty v navazujícím magisterském programu. „Fakulta ke 2. září 2009 přijala ke studiu v bakalářském studijním programu celkem 785 studentů a k 22. září 2009 v navazujícím magisterském studijním programu pak 287 studentů. Na tyto studijní programy však fakulta neměla potřebné akreditace, které uděluje Ministerstvo školství po předchozím souhlasném stanovisku akreditační komise,“ vysvětlila už před časem policejní mluvčí Jana Bartíková.

Studenty tak tehdejší vedení školy údajně přijalo, i když to bylo v rozporu se zákonem. „Zákon o vysokých školách výslovně uvádí, že pokud není studijní program akreditován, nelze k jeho studiu přijímat uchazeče, konat výuku, zkoušky ani přiznávat akademické tituly,“ podotkl vedoucí odboru hospodářské kriminality František Urbánek s tím, že obvinění věděli, že studenti přijatí do neakreditovaných studijních programů budou zahrnuti do údajů, na základě kterých se poskytuje příspěvek ze státního rozpočtu.

Jednání pachatelů navíc podle Bartíkové ulehčila systémová chyba v komunikaci mezi akreditační komisí a příslušným referátem ministerstva školství, který žádosti o příspěvky vyhodnocuje, a to bez ohledu na existenci udělení akreditace studijních programů zahrnutých v žádosti o příspěvek. Zahrnutím těchto studentů neakreditovaných studijních programů do celkového počtu studentů Univerzity Tomáše Bati se podle předběžného vyčíslení ministerstva školství neoprávněně navýšil příspěvek ze státního rozpočtu o více než sedm milionů korun. Fakticky ale mělo být škole proplaceno jen něco kolem pěti milionů korun. „V průběhu vyšetřování už ministerstvo chybu napravilo řádným výpočtem dotační částky,“ doplnil Foltýn.

Univerzita Tomáše Bati trvá podle svých slov na svém původním stanovisku. „O zmíněný finanční příspěvek škola nikdy ministerstvo nežádala a ani jej nikdy neobdržela. To znamená, že nemohla stát o tuto částku připravit. Tento fakt potvrdilo i ministerstvo školství a vypracovaný znalecký posudek. Pokud lze hovořit o chybě, ta se rozhodně týkala pouze evidence studentů, nikoliv hospodaření. Na tuto chybu také sama univerzita ministerstvo včas upozornila a napravila ji. Směru vyšetřování nerozumíme,“ vyjádřilo se v úterý vedení školy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x