MF DNES: Bessera by ve vládě měla nahradit bývalá starostka Vizovic Hanáková

PRAHA - Málokdy se stane, aby ministr ještě neodstoupil a jeho nástupkyně už se rozmýšlela, zda úřad vezme. Vedení TOP 09 včera přemýšlelo, jak elegantně přesvědčit ministra kultury Bessera, aby "sám" rezignoval, zatímco poslankyně Hanáková stála před životní volbou. Píše o tom čtvrteční Mladá fronta Dnes

Právě bývalá starostka Vizovic  by podle informací MF DNES měla Bessera nahradit. „Jistě, asi bych lhala, že se o tom nemluví. Uvidíme, jak se celá situace vyvine,“ řekla včera Hanáková. Učitelka pro první stupeň základní školy a někdejší družinářka se stala kandidátkou na ministryni kultury vylučovacím způsobem.

Na jedno ministerské křeslo mají nárok Starostové, partnerské hnutí TOP 09. A protože šéf Starostů Petr Gazdík zatím ministra dělat nechce, mimo jiné z rodinných důvodů, a z ambicí místopředsedy Stanislava Polčáka mají kolegové trochu strach, padla volba na Hanákovou. Ta by se stala po Karolíně Peake druhou ženou v původně zcela mužské Nečasově vládě.

Besser se včera vracel ze služební cesty z Vatikánu přímo na jednání vlády. Na začátku ještě chyběl. Besser zatajil v majetkovém přiznání dům na Floridě, který vlastní společně s člověkem odsouzeným za korupci.