Turistům začne u obce Staré Hutě sloužit nová lávka pro pěší i běžkaře

UHERSKÉ HRADIŠTĚ  - Turisté i běžkaři budou moci od čtvrtka bezpečně přejít frekventovanou silnici E50 v místě známého motorestu Samota nedaleko obce Staré Hutě na Uherskohradišťsku. Umožní jim to nová lávka, jak informoval mluvčí společnosti Lesy ČR Zbyněk Boublík.

Lávka nazvaná Samota je součástí vůbec první vyznačené lyžařské běžecké trasy vedoucí jednou z nejkrásnějších přírodních oblastí Zlínského a Jihomoravského kraje Chřiby. Lesy ČR trasu vybudovaly před dvěma lety.

„Vybudováním lávky Lesy ČR zásadně zvýšily bezpečnost turistů, cyklistů, ale i lyžařů v Chřibech, protože bezpečný přechod frekventované silnice dosud zcela chyběl. Chřiby jsou silnicí I. třídy E50 v podstatě rozděleny na dvě části, a proto jsme rádi, že pohyb mezi východní a západní částí již nyní bude nejen pohodlný, ale hlavně bezpečný. Svým vzhledem navíc dřevěná lávka vytváří v krajině nový estetický prvek,“ podotkl Martin Pavlíček, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Zlín.

Náklady na výstavbu lávky dosáhly výše téměř šest milionů korun a peníze šly z pokladny Lesů ČR.

Dřevěné prvky lávky jsou z lepeného, lamelového dřeva. Nosná konstrukce je uložena na ocelových ložiscích a zavěšena na ocelových táhlech. Délka lávky je asi 38 metrů. Nová lávka leží na hlavní pěší turistické stezce přes hřeben Chřibů od Koryčan kolem Stříleckého hradu a Ctiborova dubu k Vlčáku a kamenné rozhledně na Brdě. Stezka je v zimním období využívána jako velmi populární lyžařská běžecká trasa.

Chřiby jsou horským pásmem, které se rozkládá na středovýchodní Moravě a leží mezi městy Kyjovem a Kvasicemi v Jihomoravském a Zlínském kraji. Průběh Chřibů je orientován od jihozápadu na severovýchod, délka je asi 35 kilometrů a největší šířka činí 10 kilometrů. Rozloha Chřibů je asi 335 kilometrů čtverečních. Nejvyšší vrchol – Brdo leží ve výšce 587 metrů nad mořem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x