Nový přístroj hlídá ve valašskomeziříčské nemocnici srdeční puls dětí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ  - Dětské oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí uvedlo v těchto dnech do provozu nový pulsní oxymetr, který střeží srdeční puls dětí. Sdělila to mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Mezi novými přístroji jsou také nebulizátory, díky nimž mohou děti inhalovat teplý nebo studený kyslík a které malým pacientům pomáhají při problémech s dýchacími cestami. Celková investice do nového vybavení vyšla na 75 tisíc korun.

Malý lehký přenosný oxymetr s barevným LCD displejem slouží k měření saturace a tepové frekvence. „Přístroj zajistí sledování malého pacienta i během krizových stavů, jako jsou hypoperfúze, hypotermie či hypotenze,“ sdělila primářka dětského a novorozeneckého oddělení Zdislava Machačová.

Nové nebulizátory budou malým pacientům, trpícím například zánětem hrtanu, průdušek či zápalem plic, sloužit k inhalaci. Přístroj vytváří velice jemnou mlhovinu, kterou dítě inhaluje a která se dostává až do nejjemnějších plicních sklípků, kde ulevuje od potíží. „Inhalovat je možno nejen kyslík, ale i léky,“ dodala primářka.

Na dětském oddělení valašskomeziříčské nemocnice jsou hospitalizovány děti do 19 let. Odborníci zde léčí širokou škálu dětských onemocnění, lékaři přijímají i děti k operačním výkonům a po úrazech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x