Vedení zlínské radnice bude požadovat po předchůdcích vysvětlení cest do Dubaje či New Yorku

ZLÍN - Vysvětlení nákladných služebních cest do Dubaje, New Yorku či Izraele budou po svých předchůdcích vyžadovat představitelé zlínské radnice. Sdělili to na páteční tiskové konference členové koalice TOP 09/STAN.

Od roku 2003 do roku 2010 absolvovali tehdejší radní služební cesty v řádu statisíců korun ročně. „Nezpochybňujeme nutnost kontaktů se zahraničím. Předchozí vedení města by ale mělo prozradit, jaký význam a efekt měly třeba cesty na Maltu, do USA, Spojených arabských emirátů, Číny nebo Izraele,“ konstatoval náměstek primátora Ondřej Běták.

Mezi největší cestovatele podle TOP 09/STAN patřila bývalá primátorka Zlína Irena Ondrová (ODS). „Opakovaně navštěvovala Španělsko, Francii nebo Itálii. Vycestovala ale i do Finska, Brazílie, na Maltu a dvakrát do USA. Jen například v roce 2008 stály její služební cesty město přes 143 tisíc korun,“ podotkl Běták.

Do zahraničí cestoval i někdejší 1. náměstek primátorky Martin Janečka (ČSSD). „Navštívil například Dubaj ve Spojených arabských emirátech, opakovaně USA nebo Čínu. Bylo by určitě zajímavé zjistit, jaký měla jeho cesta například do Dubaje přínos pro naše město,“ doplnil Běták.

Za městské peníze hojně cestoval i další člen vedení města, Hynek Steska (ODS). Vycestoval například do Portugalska, Kanady, Ruska, Francie, Německa, Rakouska, Belgie či Izraele. „Bylo by vhodné, aby se k cestám naši předchůdci vyjádřili. V tuto chvíli máme totiž vážné pochybnosti, že šlo o efektivně vynaložené prostředky. Mám na mysli například cesty na Maltu, do Spojených arabských emirátů či Izraele,“ dodala náměstkyně primátora Alena Zubalíková. Podle Bětáka je nemorální, že předchozí představitelé města neomezili výjezdy do zahraničí ani v letech, kdy se město i jeho obyvatelé potýkali s následky hospodářské krize.

Současný primátor Miroslav Adámek v letošním roce nevycestoval do zahraničí ani jednou. „Letos z vedení město nevyjel do ciziny vůbec nikdo. Je nutné udržovat kontakty například s partnerskými městy a podobně, ale musí to mít význam. Měl jsem se zúčastnit návštěvy Turína, ale původní program se pak změnil a bylo jasné, že by naše přítomnost neměla na akci žádný význam pro město, proto jsme účast zrušili,“ doplnil primátor.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x