Ve zlínské zoo se narodilo mládě slunatce nádherného

ZLÍN - Mládětem slunatce nádherného, ptáka z rodu krátkokřídlých, se může chlubit zlínská zoo. Odchov se nám jako prvním podařil v rámci českých a slovenských zoologických zahrad, sdělil v pondělí Pavel Shromáždil ze zlínské zoo.

Mládě se narodilo v průběhu listopadu, ale nijak se zvukově neprojevovalo. „Začátkem prosince opustilo hnízdo, ale vždy se zdržovalo v doprovodu jednoho z rodičů. Ti se o něj vzorově starají a brání jej,“ uvedl Shromádžil.

Podle něj zatím není jasné, zda je mládě samec nebo samička. „Pohledem to nejde poznat. Mláděti jsme proto odebrali několik peříček, které pošleme do speciální genetické laboratoře, kde pomocí molekulární metody zjistí pohlaví,“ vysvětlil.

Pár slunatce se ve zlínské zoo snažil o hnízdění poslední rok, ale doposud se to nepodařilo. „Snesená vejce buď nebyla oplozená, nebo mláďata nepřežila,“ dodal Shromáždil.

Slunatec nádherný žije v Jižní Americe. Ve zlínské zoo obývá tropickou halu. Je nápadně zbarvený. Při roztažení křídel odhaluje hnědá oka na konci letek. Takové chování využívá jako obranu nebo při dvoření.