Meníčka vynechávají v málokteré restauraci. Zlin.cz nabízí v rubrice Kam na oběd jejich hitparádu

Několik reklamních panelů v jedné obci na Slovácku mluví naprosto výmluvnou řečí. Cenu oblíbených meníček, v tomto případě polévky a teplého jídla, stlačili pod padesátikorunu. Tahle cena přitom není jen výkřikem k zviditelnění s jepičím životem. Zdejší tahák láká u frekventované silnice první třídy každého řidiče už několik týdnů a zatím se velmi osvědčuje, provozovatelé restaurace chtějí na ceně zůstat co nejdéle.

Samozřejmě, je to hodně nízká cena, započítáte–li nákup potravin, platy personálu, kuchařů a číšníků, energie a další položky, hodně bych diskutoval o vlastní rentabilitě,“ komentuje počin přední zlínský odborník na gastronomii Drahomír Juřena. V podniku, který spoluvlastní, mají meníčka také svou početnou klientelu, ceny jsou ale v rozmezí 69-99 korun.

V té souvislosti připomíná Juřena dobrou zkušenost s prezentací přímo na stránkách Zlin.cz. „Od řady stálých klientů víme, že si vybírají právě pomocí rubriky Kam na oběd.“ „Hodně často se dívám právě sem, rozhoduji se podle aktuální nabídky, každý den je to pro mne příjemným vodítkem,“ chválí si službu webu Zlin.cz Jiří Baťa ze Zlína.

Stránky jsou volně přístupné, redakce Zlin.cz nabízí provozovatelům restaurací možnost aktuální nabídku vkládat přímo na stránky Zlin.cz. Má-li provozovatel zájem pravidelně zveřejňovat denní menu na tomto místě, stačí se informovat na e-mailové adrese inzerce@zlin.cz.

Konkurence je hodně ostrá, restauracím zdatně konkurují asijská bistra. „Určitě jim dávám přednost a to z jediného důvodu,“ říká Zlíňan Jiří Jurásek. „Vždycky se mohu spolehnout na hodně velkou porci, většinou mi stačí padesátikoruna či o pět korun více.

Meníčka, tedy několik jídel za přijatelnou cenu, která jsou navíc na stole velmi brzy, si pěstují prakticky ve všech restauracích na venkově. Zatímco ve Zlíně se zvolna blíží ke stovce, ovšem magickou hranici překračuji i z psychologických důvodů jen sporadicky, třeba v Březolupech se najíte za 65 i za 60 korun, tedy polévka a hlavní jídlo. Navíc se tam stejně jako v podobných podnicích u hlavních silničních tahů často vaří díky skvělým zkušeným domácím kuchařkám opravdu tak dobře jako doma.

Provozovat kvalitní restauraci a držet nižší cenovou hladinu není snadné. „Konkurence v oboru je obrovská, musíme dělat i něco navíc, teď jsme měli zvěřinové hody, nedávno steakové dny. Vždycky zabírá třeba domácí zabíjačka. Boj o klienta a návštěvníka, který se stává našim“štamgastem“ je náročný, nekončí vlastně nikdy, ale konců konců to je i naše poslání a smysl našeho podnikání,“ dodává Juřena.