Valašskokloboucká kaple svatých Cyrila a Metoděje se stala kulturní památkou

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Kaple na okraji Valašských Klobouk, zasvěcená svatým Cyrilu a Metodějovi, se stala kulturní památkou. Oznámila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Ceněno je jak její architektonické řešení v novogotickém duchu, tak i vnitřní vybavení a výzdoba uměleckými díly od malíře Bohumíra Lindauera. Kaple pochází ze 60. let 19. století a nyní se hledají vhodné způsoby financování rekonstrukce, kterou stavba neodkladně potřebuje.

Ministerstvo kultury dospělo k závěru, že v případě této kaple spolu se souborem vnitřního vybavení se jedná o nesporně kvalitní příklad místní architektonické produkce s řadou původních prvků. Vnitřek kaple zdobí osm kruhových medailonů s malbami slovanských patronů od Bohumíra Lindauera. Od tohoto autora pochází i cyklus závěsných obrazů, včetně obrazu na hlavním oltáři,“ vysvětlil Josef Slánský, vedoucí odboru životního prostředí a oddělení školství a památkové péče. Samotná stavba započala v roce 1861 a roku 1864 byla dokončena a kaple byla u příležitosti připomenutí tisícího výročí příchodu věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje na Moravu vysvěcena.

Majitelem kaple je Římskokatolická farnost Valašské Klobouky a ta nyní zvažuje možnost provedení potřebných rekonstrukcí. Současný stav památky vyžaduje celkovou opravu objektu, která by mohla být zahájena do roku 2013. Hledají se proto vhodné dotační programy, které by opravy kaple pomohly uskutečnit.

Malíř Bohumír Gottfried Lindauer je v českých podmínkách poměrně neznámým malířem, ale jeho sláva vynikla především v zahraničí, a to na Novém Zélandě. Vystudoval malířskou akademii a postupně se začal věnovat náboženským námětům. Pro novogotickou kapli svatých Cyrila a Metoděje zhotovil 21 obrazů a osm fresek, které dosahují výše až dvou metrů. Tyto obrazy jsou z důvodu odlehlosti objektu uloženy v depozitáři a jsou každoročně vystaveny při cyrilometodějském svátku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x