Uherskohradišťská radnice vydává nového průvodce městem na DVD

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Po úspěchu s prvním dílem průvodce městem na DVD se uherskohradišťská radnice rozhodla vydat druhý díl. Oznámil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

První díl průvodce na DVD se podle Pášmy stal doslova hitem uplynulého roku. Obrazový průvodce po nejvýznamnějších památkách byl věnován historii a pamětihodnostem města od doby jeho založení do zrušení barokní pevnosti na konci 18. století. Nově vydané pokračování, nazvané Za památkami a historií královského města Uherské Hradiště II. na první díl navazuje a dokumentuje stavební vývoj města od konce 19. do počátku 20. století. Během půlhodiny si divák může projít ty nejzajímavější stavby v Uherském Hradišti, postavené v období historizujících slohů.

Průvodce má tři části. Nejprve seznamuje s urbanistickým vývojem města po zrušení pevnosti, kdy se město postupně zbavovalo svých pout v podobě hradeb a rozrůstalo se mimo jejich obvod. Vznikly nové ulice, zlepšilo se dopravní spojení s okolím, byly položeny základy k novým městským čtvrtím a byl otevřen městský park,“ popsala první část nového průvodce autorka scénáře a zasvěcená průvodkyně, historička Slováckého muzea Blanka Rašticová.

Ve druhé části dokumentu se divák může přenést do dob poslední čtvrtiny 19. století, která byla ve znamení prudkého stavebního rozmachu města. V nově utvářené podobě se odrazily také politické proměny, k nimž došlo po roce 1850. Správy města se ujali zvolení členové městského výboru v čele se starostou, od roku 1867 se Uherské Hradiště stalo jedním ze šesti statutárních moravských měst a byla mu svěřena působnost okresního politického úřadu. Výrazem prosperity města i symbolem české samosprávy se stala nově postavená budova radnice, význam města podtrhla i výstavba dalších veřejných budov jako byly nejprve německé a po něm i české gymnázium, justiční palác s věznicí, objekt obecných a měšťanských škol, ale také budova synagogy, Měšťanské besedy, městského sirotčince, pavilonu veslařského klubu, sokolovny či městského pivovaru.

Třetí část průvodce vypráví především o rozmachu Uherského Hradiště mezi léty 1869 – 1910, kdy se zdvojnásobil počet domů ve městě. „Místní stavitelé vtiskli městu jeho nezaměnitelný charakter,“ shrnula Rašticová.

Komentář k dokumentu namluvil herec Slováckého divadla Vladimír Doskočil. Kromě češtiny je součástí také anglická a německá verze. DVD Za památkami a historií královského města Uherské Hradiště II. vyšlo v nákladu 300 kusů a v případě doprodání se počítá s dotiskem. Prvního dílu se zatím prodalo asi 500 kusů a je stále v prodeji v Městském informačním centru a v hlavní budově Slováckého muzea.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x