Za 15 let starou vraždu zlínského podnikatele dostal Večeř u brněnského soudu 21 let vězení

BRNO  - Krajský soud v Brně poslal v pátek na 21 let do vězení Jiřího Večeře v případu 15 let staré vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého. Milana Šišmu a Jana Marcinka zprostil obžaloby, řekl Mediafaxu soudce Michael Vrtek.

„Obžalovanému Večeřovi jsme kvůli jeho předchozí trestné činnosti uložili výjimečný souhrnný trest,“ uvedl Vrtek.

Podle něj se Večeř k činu přiznal. „Doznal se opakovaně. Jeho slova také potvrdili další svědci, kterým se svěřil, že podnikatele nechal odstranit. Výpověď obžalovaného jsme uznali za věrohodnou, protože kdyby skutek nespáchal, neměl by se k němu proč přiznávat,“ vysvětlil soudce s tím, že dalším důkazem bylo také to, že Večeř po Lehkého smrti uprchl do ciziny a také uměl manipulovat s výbušninami.

Soud naopak neuvěřil Večeřovi ve výpovědi ohledně kompliců. „Ostatní dva obžalované jsme zprostili viny, neboť je usvědčovala pouze výpověď Večeře, která mohla být účelová. K rozhodnutí osvobodit je vedly také další nejasnosti ve vyšetřování. I když nemůžeme vyloučit verzi obžaloby, existují i další hypotézy, v jejichž důsledku nelze bez důvodných pochybností vyslovit vinu obžalovaných Milana Šišmy a Jana Marcinka,“ řekl Vrtek.

Složitý případ soud vyřešil po více než 15 letech. Kauza, kterou justice projednávala již počtvrté, patří k pomníkům české kriminalistiky. Na těle „bílého koně“ Marka Lehkého vybuchla nedaleko Kvasic na Kroměřížsku tříkilogramová trhavina již v březnu 1995.

Z vraždy se u brněnského soudu zpovídali tři lidé – čtyřiapadesátiletý údajný objednatel vraždy Milan Šišma ze Šumperka, devětačtyřicetiletý údajný prostředník Jiří Večeř z Vyškova a čtyřiačtyřicetiletý údajný vykonavatel Jan Marcinek ze Zlína.

Soud už je třikrát zprostil viny pro nedostatek důkazů, Vrchní soud v Olomouci však vždy případ vrátil zpět.

Recidivista Večeř se během vyšetřování přiznal k účasti na spáchání zločinu. Podle jeho verze Lehký, který dovážel naftu vydávanou kvůli daňovým únikům za lehké topné oleje, dlužil Šišmovi 40 milionů korun. Proto Šišma podle Večeřova tvrzení zaplatil půl milionu Marcinkovi a ten pak trhavinu na tělo podnikatele připevnil a na dálku odpálil. Oba spoluobvinění ale Večeřova slova popřeli.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x