Zemřel Václav Havel. Také ve Zlínském kraji zanechal nesmazatelnou stopu

Zlín, Otrokovice, Uherské Hradiště, Valašské Meziříčí, to je jen několik míst, kde se během své prezidentské ale i pozdější občanské mise rád zastavoval dnes zesnulý první porevoluční československý a český prezident Václav Havel.

Tu smutnou zprávu o jeho smrti se dozvídám od Vás,“ sdělil s evidentním pohnutím Zlinu.cz ředitel Slováckého divadla v Uherském Hradišti Igor Stránský. Václav Havel byl divadelník tělem i duší i v době, kdy vykonával funkci prezidenta. Stránský podává zřejmý důkaz starý dvě desítky let. „Pan prezident k nám do divadla zavítal jako první muž země, uvedl jsem ho a chtěl posadit za stůl připravený na jevišti. Ale Václav Havel odmítl se slovy, že jsme kolegové a posadil se, jak je divadelním zvykem, na forbínu zkraje jeviště co nejblíže divákům,“ vybavuje si Stránský.

S Václavem Havlem se setkal podruhé znovu v Uherském Hradišti, tehdy připravoval coby režisér inscenaci jeho hry Vyrozumění. Havel se z premiéry koncem března 2007 omluvil pro nemoc, ale v červenci už nechyběl na Letní filmové škole, na setkání filmařů se samozřejmě hovořilo i o divadle.

Dramatik, už v roli prezidenta, tehdy ji zastával necelých 70 dnů, zamířil vůbec poprvé oficiálně do našeho kraje počátek března 1990. Tehdy byl nesmírně populární, na každém kroku ho ve Zlíně doprovázely davy lidí a ochranka měla co dělat. „Nejprve zamířil do našeho divadla, pak na náměstí a v jeho hekticky nabitém programu bylo i odhalování sochy Tomáše Garigue Masaryka,“ vybavuje si i po více než dvaceti letech člen uměleckého souboru zlínského Městského divadla Radovan Šopík.

S Václavem Havlem v roli prezidenta se setkali i lidé v Otrokovicích, od dnešního hejtmana kraje, tehdejšího starosty Stanislava Mišáka dostal láhev slivovice. Havel tehdy ocenil obrovskou snahu lidí vyrovnat se s ničivými povodněmi, zároveň ale vyzýval k pokoře k přírodě.

Naposledy zamířil do Zlínského kraje v září roku 2004. Stal se čestným občanem Valašského Meziříčí, dokonce tam do sklářských forem natřikrát otiskl i své dlaně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x