Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti poradí, jak si ozvláštnit letošní Vánoce

Jak vyrobit originální vánoční přání, anebo panenky z kukuřičného šustí. Jak se dají udělat jedinečné vánoční zvonečky, či jak upéct speciální vánoční oplatky? To je jen zlomek toho, s čím s veřejnosti zdaleka nejen z řad školních dětí a mládeže chlubí věhlasní lidoví umělci ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Vynikající inspiraci pro to, aby byly svátky svátků pokaždé trochu jiné, tu nabízejí tradičně, a přece vždycky poněkud jinak.

Dnešek je tu například ve znamení perníku. Své umění a téměř neskutečné výtvory z něj předvádí Irena Burdová z Jalubí. Pod jejima  rukama vznikají nejjemnější ozdoby, jaké si člověk dovede představit, zvláště její zdobení vyvolává obdiv. „Mám tu nabídku vyrobit jedno srdce pro zesnulého pana Václava Havla, je to výzva a ráda se do toho dám,“ říká umělkyně. Do pomyslné soutěže s ní jdou budoucí mistři oboru. Žáci a žákyně Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické předvedou své umění v pečení perníků.

Petra Bitnerová pak ukáže, jak se zhotovují papíroví andělíčci. Zájem o prezentaci uměleckých děl lidových mistrů je tradičně vysoký. „Jen za první den jsme tu měli asi 400 návštěvníků, lidoví umělci jsou určitě skvělou inspirací pro nejslavnostnější dny v roce,“připomíná význam akce vedoucí etnografka muzea Romana Habartová.

Středa, coby poslední den Vánoc ve Slováckém muzeu, bude v Uherském Hradišti patřit vánočním ozdobám z korálků, dřevořezbě, ale místní předvedou také to, jak se zhotovují keramické figurky do betlémů.

„Je to moc bezva, dávala jsem pozor a určitě vyrobím mamince nějakou pěknou vánoční ozdobu, není to tak složité, jak jsem si myslela,“ nechala se slyšet desetiletá Adéla z Uherského Hradiště.

--> --> --> --> -->