Prezident Klaus jmenoval do čela ministerstva kultury Alenu Hanákovou

PRAHA - Prezident Václav Klaus v úterý na Pražském hradě oficiálně jmenoval do funkce ministryně kultury poslankyni za TOP 09 a Starosty Alenu Hanákovou. Ta na postu vystřídá Jiřího Bessera (za TOP 09), který kvůli zatajování skutečností v majetkovém přiznání rezignoval 8. prosince.

„Dovolte mi abych vám v době velkých, silných a patetických slov popřál do nové funkce, aby se vám dařilo,“ řekl Klaus směrem k Hanákové a jedním dechem dodal, že jí přeje, aby nastoupila do rozjetého vlaku razantně a úspěšně.

Alena Hanáková stvrdila svým podpisem slib do rukou prezidenta a stala se tak novou šéfkou ministerstva kultury.

Celostátní výbor Starostů a nezávislých ji navrhl na post ministryně kultury 12. prosince. S návrhem Starostů souhlasil i premiér Petr Nečas (ODS), který se s ní sešel minulý týden.

Hanáková již prozradila, jaké budou její první kroky v čele úřadu. „Jsem přesvědčena o tom, že bychom měli pokračovat v tom, co bylo započato na ministerstvu kultury,“ řekla. Prioritou pro ni bude dokončit finanční a majetkové vyrovnání s církvemi.

O personálních změnách na úřadě podle svých slov nepřemýšlí, napřed se chce seznámit s rezortem.

Demisi bývalého ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) přijal prezident Václav Klaus minulý týden v úterý, šéfa neměl rezort kultury oficiálně od pátku 16. prosince.

Cesta Aleny Hanákové od katedry do křesla ministryně kultury

Profesionální političkou se Alena Hanáková stala v roce 2002, kdy obsadila post místostarostky města Vizovice. Předtím čtvrt století pracovala ve školství, ať už jako vychovatelka ve školní družině, nebo jako učitelka v základní škole ve Vizovicích.

Její působení v regionální politice bylo více než úspěšné, po čtyřech letech se z postu místostarostky vyšvihla do křesla starostky Vizovic. Hanáková je podle svých slov velkou patriotkou a jako starostka se zasadila o revitalizaci vizovického náměstí i o rozvoj podnikatelského prostředí v okolí města. Vzápětí byla zvolena do krajského zastupitelstva.

Do Poslanecké sněmovny kandidovala v roce 2010 za hnutí Starostové a Nezávislí. Jako nasazená trojka kandidátky překročila kýženou hranici pěti procent preferenčních hlasů, což ji posunulo na druhou pozici a zajistilo jí to místo v poslaneckých lavicích. Ve sněmovně zasedá ve volebním výboru a ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Alena Hanáková se narodila v září roku 1958 ve Zlíně. Vystudovala Střední pedagogickou školu v Boskovicích a poté učitelství 1. stupně na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Má dvě děti a tři vnoučata, mezi její zájmy patří zejména divadlo, četba a hudba.