Zlínští policisté otevřeli dětskou výslechovou místnost

ZLÍN  - Speciální místnost pro dětské oběti či svědky násilných trestných činů otevřeli ve středu zlínští policisté ve svém sídle vedle Domu umění. Jak řekl krajský policejní ředitel Bedřich Koutný, celý projekt stál 270 tisíc korun.

Ve Zlínském kraji jde o historicky první dětskou výslechovou místnost, zároveň je ale Zlínský kraj posledním krajem, kde doposud podobné zařízení chybělo.

„Jde o neobvyklou kancelář, ve které bude možné děti vyslechnout ve vlídném prostředí, jež je vybaveno speciálním záznamovým a nahrávacím zařízením. Průběh celého výslechu bude přenášen do druhé místnosti a zaznamenáván pro trestní řízení,“ podotkla policejní mluvčí Jana Bartíková. Podle ní však nebude místnost sloužit jen dětem, ale i například ženám či seniorům, kteří prodělají například domácí násilí, týrání a podobně.

„Do současné doby byla situace taková, že jsme děti vyslýchali v běžných kancelářích vyšetřovatelů. Tato zařízení jsou ale pro výslechy nezletilých a mladistvých poměrně nevyhovující,“ doplnil Koutný.

Výslechům musí být ze zákona přítomno poměrně velké množství lidí, například soudce, pracovník oddělení sociálně právní ochrany dítěte, obhájce obviněného, státní zástupce, znalec a podobně. „Přítomnost tolika lidí ale obvykle dítě, které se setkalo zejména s násilím, velmi stresuje. Díky nové místnosti bude dítě vyslýchat jen vyšetřovatel a ostatní budou výslech sledovat z druhé technické místnosti. Prostřednictvím techniky budou moci přes vyšetřovatele klást také své otázky,“ dodala Bartíková.

Krajský policejní ředitel popřál místnosti, aby zůstala co nejvíce zavřená. „Není nic horšího, než když někdo ublíží bezbrannému dítěti,“ uzavřel Koutný.

Vybudování výslechové místnosti podpořil Zlínský kraj částkou 200 tisíc korun, dalších téměř 70 tisíc korun zaplatilo krajské policejní ředitelství.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x