Ve Valašském Meziříčí zazní proslulá Česká mše vánoční

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ  - Ve valašskomeziříčském Lapidáriu Trojice zazní ve čtvrtek známá Česká mše vánoční. Sdělila to Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Mše zazní ve dvou časech, a to v 17 a v 19 hodin. Bude v podání ženského pěveckého sboru Hedvika, mužského pěveckého sboru Beseda, žáků a učitelů zdejší základní umělecké školy, přizvaných hostů z konzervatoří a sólistů. Dirigovat bude František Macek.

„Česká mše vánoční, zvaná také Hej mistře, je česky psaná církevní skladba, koncipovaná jako rozmluva pastýřů chystajících se na cestu do Betléma. Autor hudby i textu Jakub Jan Ryba ji uvedl v roce 1796, tedy před 215 lety. Sotva tehdy tušil, že se stane symbolem českých Vánoc,“ řekla Eva Lhoťanová, tisková mluvčí Besedy.

Česká mše vánoční byla přeložena do mnoha světových jazyků, a tak se s ní mohou lidé setkat v kostelech a divadlech nejen v Česku, ale po celé Evropě. „Letos je valašskomeziříčské uvedení této krásné vánoční mše zkaleno smutnou zprávou o odchodu bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho památka bude uctěna minutou ticha,“ dodala Stanislava Šnajdrová z valašskomeziříčské umělecké školy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x