Ve valašskomeziříčské nemocnici se zdvojnásobil počet výkonů speciální metodou při léčbě bolesti

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V letošním roce zaznamenala valašskomeziříčská nemocnice zdvojnásobení počtu provedených výkonů při léčbě bolesti pomocí metody PRT, tedy periradikulární terapie. Sdělila to mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Díky metodě dosahují lékaři až osmdesátiprocentního efektu. Terapie je vhodná u indikovaných pacientů s bolestí páteře – ulevuje při vyhřezlých ploténkách, po operacích ploténky, při zúžení páteřního kanálu, degenerativních změnách páteře i jiných potížích.

Terapie se provádí obstřikem kořene nervu a je mezistádiem mezi farmakologickou léčbou a operací, kterou pacienti mnohdy po zlepšení stavu nemusejí vůbec podstoupit. „Úleva od bolesti přetrvává měsíce, někdy i roky a dojít může dokonce i k trvalému vymizení bolesti. V případě potřeby je možné obstřik opakovat,“ vysvětlila ředitelka Nemocnice Valašské Meziříčí Petra Šupšáková s tím, že výkon je rychlý a bezbolestný.

Pacient si lehne na CT vyšetřovací stůl na břicho, několika CT skeny se zaměří postižená oblast. Pak lékaři zavedou hrot velmi tenké jehly do blízkosti kořene nervu, přičemž je poloha jehly kontrolována CT přístrojem. Následně je pacientovi aplikována léčebná směs. Měsíčně na CT pracovišti Nemocnice Valašské Meziříčí provedou lékaři 30 až 40 takovýchto zákroků.

Vzhledem k přesnému provedení zákroku a kontrolám polohy jehly, je rizikovost zákroku minimální. Pacienti však musí mít k výkonu, který je prováděn ambulantně, zajištěn doprovod a odvoz, neboť vedlejším efektem může být dočasná necitlivost dolní končetiny.

„Periradikulární terapie výrazně zlepšuje životní komfort pacientů, její efekt jim vrací psychickou i fyzickou kondici,“ dodala Šupšáková, která výkony také provádí již řadu let. Pacientův stav se podle ní mnohdy zlepšuje doslova před očima během několika týdnů.

K výkonu indikuje pacienty specializovaný lékař na základě svého odborného posouzení a na základě výsledků předcházejícího zobrazovacího vyšetření – nejčastěji neurochirurg, neurolog či lékař ambulance bolesti