Vánoce – nejkrásnější svátky v roce. V oblibě tří svátečních dnů dominuje Štědrý den

Vůně jehličí, nazdobený stromeček, kapr, bramborový salát, dárky, soudržnost lidí v rodinách více než kdy jindy. Vánoce jsou bezpochyby  našimi nejoblíbenějšími svátky.

Nejhezčí vzpomínky mám na Vánoce ze Soláně. Když byly děti malé, jezdili jsme tam celá rodina, prakticky nikdy nechyběl sníh, ten k té atmosféře prostě patří. Snad nejintenzivněji jsem tu sváteční náladu cítil vždy, když jsme si o půlnoci vyšli křupavým sněhem, paráda,“ vzpomíná zlínský primátor Miroslav Adámek.

Vzhledem k mým hokejovým povinnostem při angažmá v zahraničí jsem si zpravidla Vánoce s rodinou moc neužil, o to více se těším na ty letošní. Nejvíce na Štědrý den, na rodinnou atmosféru a rozbalování dárků pod stromečkem,“ říká kapitán zlínských hokejistů Petr Čajánek.

Štípský farář František Sedláček pochopitelně sleduje duchovní rozměr křesťanských svátků narození Ježíše Krista. „Pro mne je tradičně největší zážitek štědrovečerní půlnoční mše, když lidé přijdou do kostela a cítíme navzájem soudržnost a svátečnost těch chvil.

Většina z nás tráví svátky doma, jsou ale i ti, kteří za pohodou míří přes kontinenty. „Letos slavíme svátky netradičně u dcery v Denveru ve Spojených státech, určitě tam vneseme se ženou nějaký ten typický český prvek, třeba naše vánoční cukroví, určitě budou od babičky chutnat vnukům,“ nabízí poněkud jiný rozměr rodinných oslav prezident zlínského Tenisového klubu Milan Kalus.

Pro mne jsou vánoční svátky krásným spojením všech tří dnů. Starosti zmizí a od Štědrého dne až do Štěpána si užíváme pohodovou rodinnou atmosféru,“ říká na téma Vánoc náměstek zlínského primátora Ondřej Běták.
S početnou rodinou oslaví vánoční svátky senátor Jiří Čunek: „Třebaže největším svátkem je datum narození Páně, tedy 25. prosinec, pro mne je emočně nejvíc už Štědrý den. Trávíme jej všichni společně a můžu říct, čím jsem starší, tím víc si jej užívám.

Já naopak nemám ve svátcích svůj nejoblíbenější den, atmosféru vnímám pohodově s rodinou všechny tři dny, vážím si hlavně klidu a oné specifické atmosféry, která nás všechny oslovuje,“ vzhlíží v Vánocům v příjemném očekávání trenér zlínských hokejistů Rostislav Vlach.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x