Končící rok 2011: Odchod Václava Havla, ale také loučení s osobnostmi Zlínského kraje

V pravé poledne se dnes veřejnost loučí se salesiánským knězem, páterem Karlem Tinkou, který tiše zesnul ve svých 91 letech před vánočními svátky. Jako by se rok 2011, kdy zemřel i bývalý prezident Václav Havel, stal obdobím, kdy si lidé užili smutku více než jindy. Karel Tinka měl velmi pohnutý osud, od roku 1998 patřil mezi ty, které město Zlín ocenilo svojí Cenou.

V dubnu 2011 ještě přebíral ocenění za celoživotní příkladný občanský postoj coby Osobnost Zlínského kraje. Jan Haluza, mimochodem stejně jako Tinka si užil strádání v kriminálech, když se stal nepohodlný komunistickému režimu. Ještě předtím, ve válečných letech, se stal prvním a také jediným trenérem legendárního Emila Zátopka. Letos vzpomínal mimo jiné na loňské ocenění prezidentem Klausem, který mu propůjčil Řád Bílého lva a také na tréninky se Zátopkem. „Hned jsme si padli do noty, Zátopek byl samorost, ale myslím, že mne okamžitě respektoval,“vybavoval si Haluza spolupráci z před téměř 70 let. Jeho srdce dotlouklo 25.srpna letošního roku v požehnaných 97 letech.

Snad nejvíce smutku zavládlo ve Zlíně, když se 7. září u ruské Jaroslavle zřítil letoun s hokejisty tamního klubu. Pád nepřežil nikdo z trojice vynikajících českých reprezentantů, vedle Josefa Vašíčka a Jana Marka ani Zlíňan Karel Rachůnek. Okamžitě se spustila vlna pietních akcí, Karel sní svůj věčný hokejový sen o dalších vítězstvích na zlínském Lesním hřbitově. „Nikdy na Karla nezapomeneme,“ dušovali se na pietním místě před stadionem před zlínským zimním stadionem početní fanoušci.

28. listopadu zemřel v 82 letech na celkové selhání organismu podnikatel Alois Samohýl. Více než šest desítek let prodával automobily značky Škoda, vybudoval jedinečné muzeum veteránů, kdo ho znal, potvrdí, že jeho dominantní vlastností byla úžasná pracovitost. „Zlín nesmí skončit na periferii, je to baťovské město,“ říkával malý velký muž, když se občas na chvíli zastavil.

Jedna více než 90 letá legenda ale žije dál. Cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund. Když se klaněl životnímu odkazu přítele Václava Havla, nezapomněl před pár dny v sídle Zlínského kraje popřát všem lidem v novém roce hodně zdraví. Určitě věděl, co říká…

--> --> --> --> -->