Lidé si přejí, aby ve zlínském zámku zůstaly výstavní prostory

ZLÍN - Obyvatelé Zlína se prostřednictvím dotazníků shodli na tom, že v objektu zámku ve Zlíně by měly zůstat zachované výstavní prostory. Řekl to mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

V dotazníkovém šetření, které se konalo v rámci projektu Zámek Zlín – místo, kde se lidé setkávají, požadovalo zachování výstavních prostor v tomto historickém objektu 46 procent z celkového počtu 586 respondentů. Velkou podporu získaly i návrhy na obnovení stylové restaurace a zřízení obřadní síně.

„Lidem, kteří se do projektu zapojili, moc děkujeme. Je dobře, že rada města ví, jaké jsou očekávání veřejnosti v souvislosti se zámkem. O jeho dalším osudu budeme rozhodovat počátkem roku 2012,“ uvedl primátor Zlína Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Projekt Zámek – místo, kde se lidé setkávají, město realizovalo ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Agora CE. Podstatou projektu bylo to, že do rozhodování, co dále se zámkem, byla zapojená do značné míry i veřejnost, která mohla své názory sdělit prostřednictvím dotazníků nebo během veřejného setkání. To se uskutečnilo přímo v prostorách tohoto historického objektu. „Dá se říci, že takto rozsáhlá spolupráce mezi radnicí a obyvateli není v České republice příliš obvyklá,“ doplnil Adámek.

Pro zámek musí město najít co nejdříve nové využití. V současné době je sídlem Muzea jihovýchodní Moravy a Krajské galerie výtvarného umění, obě tyto instituce se však v roce 2013 přesunou do nově vzniklého Krajského kulturního a vzdělávacího centra v bývalém areálu firmy Baťa. V další části zámku byla ještě nedávno restaurace, dnes je v těchto prostorách umístěná výstava Šangri-la. Ta skončí v polovině ledna 2012.

Díky dotazníkovému šetření získalo vedení města mnoho názorů veřejnosti na dění ve Zlíně. Z odpovědí například vyplynulo, že lidé nejsou spokojení se současnou podobou parku kolem zámku, přáli by si pravidelné trhy a jarmarky v centru města, důležitým zjištěním bylo také to, že se 69 procent účastníků dotazníkového šetření cítí ve městě bezpečně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x