Stavbaři v kraji hlásí: takový konec roku nám rozhodně není proti mysli

Provozovatelé vleků skřípou zuby. Teploty nad nulou, mlha, mrholení, tohle rozhodně není podle jejich gusta. A taky přicházejí o značný počet zákazníků.

Kdo může z teplot kolem pěti nad nulou v tomto čase profitovat? Stavbařům, těm je hej ! Zpravidla touto dobou tráví zaslouženou dovolenou, regenerují síly a poohlížejí se po práci a nových zakázkách. Letos jim ale paní Příroda nastavila jiné zrcadlo. Podmínky jsou i mezi svátky pro stavbaře naprosto přijatelné.

„Za poslední roky nepamatuji, kdy se po polovině prosince mohly v klidu dokončovat hrubé stavby i střechy, kdy se například týden před Vánocemi asfaltovaly cesty. I teď se na dobře připravených stavbách dá klidně pracovat, řemeslníci mohou klást podlahy, na své si přijdou i elektrikáři, je toho nezvykle hodně,“ vypočítává s přehledem stavbyvedoucí větší stavební firmy Petr Polák ze Zlína.

Letos to ještě nezabalili ani menší stavebníci. „Je to pořádně znát, odpočinek jsme měli jen ve vánoční dny, teď už se zase objednávky jen hrnou,“ říká majitel Stavebnin z Doubrav na Zlínsku Jaroslav Mrázek.

Jediní, kteří mají skutečně plánovanou dovolenou, jsou tzv. „zemaři“. Naše práce je termínována vyhláškami a od 15. Listopadu tak třeba ve městech nemůžeme dělat větší výkopy, pokud by náhle zamrzlo, způsobili bychom více škod než užitku,“popisuje další stavař Ladislav Suchý. Ten ale stejně jako řada dalších musí být ve střehu neustále pro případy náhlých poruch a havárií plynových přípojek a řadu. „Klepu na dřevo,“ usmívá se, “ale letos jsme v tomto směru měli na Kroměřížsku klidné Vánoce.“

„Lidé odebírají prakticky denně štěrk, cement i další stavební materiál, je znát, že se pořád staví, to jindy touto dobou opravdu nebývá. Na podzim navíc hodně kupovali zateplovací materiály,“vysvětluje majitel Stavebnin Mrázek. „Na začátku ledna jsme chtěli mít zavřeno, ale nevím, nevím, bude-li zájem, musí rodinná dovolená na horách počkat…“

„Takový konec roku nám rozhodně není proti mysli, to máte jako by si v létě provozovatelé koupališť užili třeba místo deseti čtyřicet tropických dnů. Samozřejmě by si nestěžovali, za víc práce je určitě i více peněz,“ uzavírá nevšední stavbařský rok stavbyvedoucí Petr Polák.

--> --> --> --> -->