Luhačovice oslaví 600. výročí první písemné zmínky o lázeňském městě

LUHAČOVICE  - Lázeňské město vstoupí 1. ledna do roku oslav 600. výročí první písemné zmínky o Luhačovicích. Událost se bude prolínat všemi významnými akcemi ve městě po celý rok, sdělila Regina Bittová z Městského domu kultury Elektra.

První písemná zmínka o Luhačovicích je zaznamenána v Knize Petra z Kravař, či ze Strážnice z roku 1412.

„V souvislosti s výročím vydalo město propagační materiál s připomínkou této události a kalendářem vybraných akcí. Oslavy budou zahájeny počátkem roku výstavou pohlednic, které ukazují známá i zaniklá místa v Luhačovicích na historických pohledech. Pohlednice pocházejí ze soukromých sběratelských sbírek. Expozice bude spojená také s výstavou výtvarných prací Základní umělecké školy Luhačovice, která oslaví 25. výročí od svého založení. Výstava v galerii Městského domu kultury potrvá od 12. ledna do 1. března,“ doplnila Bittová.

Všechny kulturní a sportovní organizace působící ve městě se představí v programu nazvaném Luhačovice můj domov, a to 13. ledna.

O víkendu 11. až 13. května budou posvěceny minerální prameny. Třídenní program pro celou rodinu bude zahájen v pátek Turnajem světlovského panství, kdy se žáci z místních a okolních škol utkají v turnajích na novém školním hřišti a v plavání na městské plovárně. Sobotní historický program bude věnován různým obdobím, nebudou chybět dobové kostýmy, historické automobily, kola a děti si budou moci zkusit, jak si hráli naši předkové. Vrcholem sobotního programu bude večerní koncert Lenky Filipové s projektem Concertino v Městském domě kultury Elektra. V neděli po slavnostní mši svaté vyjde krojovaný průvod s knězem k jednotlivým pramenům, které posvětí. Trasa povede jako obvykle od pramene Svatého Josefa přes Ottovku až ke kapli svaté Alžběty. Během dne vystoupí řada souborů.

Luhačovice se také v novém roce opět zapojí do projektu Otevřené brány. Od 1. května do 30. září budou kostel svaté Rodiny i zámecká kaple svatého Josefa přístupny zdarma v pravidelném návštěvnickém režimu a s kompetentní službou průvodců. Kaple bude veřejným prohlídkám otevřena vůbec poprvé.

Luhačovická pouť se kvůli oslavám výročí výjimečně prodlouží na dva dny. Od 7. do 8. července ulice města a lázeňské náměstí ožijí dechovou hudbou, mažoretkami a jarmarkem. Po celý rok nebudou chybět tradiční divadelní či folklorní festivaly, akademie, výstavy, koncerty na kolonádě, zábavné večery, sportovní akce a další. Poznání a zajímavé akce pro všechny připravují muzeum, knihovna, dům dětí a mládeže, sportovní organizace, školy a další pořadatelé. Na závěr roku nebude chybět ani tradiční Vánoční jarmark, který rok oslav uzavře.