Zlín se stane prvním místem na Moravě, kde se bude léčit diabetická neuropatie novou metodou

ZLÍN  - Zlín se už brzy stane prvním místem na Moravě, kde se bude léčit jedna z nejčastějších komplikací diabetu, takzvaná diabetická neuropatie, novou léčebnou metodou MDM, řekla Denisa Ranochová.

Léčbu novou metodou zavádá diabetologická ordinace lékaře Emila Záhumenského. Ve Zlínském kraji trpí touto bolestivou komplikací a jednou z hlavních příčin amputace nohy téměř 30 tisíc diabetiků

Pacienti se v ordinaci v nově otevřeném MDM Centru ve Zlíně v lékařském domě Ormiga mohou objednávat už nyní. Oficiální provoz včetně zahájení léčby bude spuštěn v polovině ledna příštího roku. Emil Záhumenský je předním odborníkem v oblasti diabetes mellitus, cévních chorob a chronických ran a otoků.

„Léčba bolestivé formy diabetické neuropatie je dosud jeden z mých nejhůře řešitelných problémů. Péči o tyto pacienty řeším ve spolupráci se svou manželkou, neuroložkou Monikou Záhumenskou. Kromě dosud užívané standardní terapie diabetické neuropatie, která bohužel není dostatečně efektivní a je zatížena vedlejšími účinky léků, hledáme nové možnosti. Proto jsme už v minulosti využívali například léčbu infuzní ozonovou terapií a nyní zavádíme novou léčebnou metodu MDM, mesodiencefalické modulace. Ta se dle dosavadních zkušeností jeví velmi perspektivní, neboť zlepšení a dlouhodobý efekt byl prokázán u 85 procent léčených pacientů. Navíc je velmi bezpečná, dosud nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky. V budoucnu ji lze využít i pro léčbu jiných onemocnění, zvláště těch, které lze příznivě ovlivnit zlepšením mikrocirkulace,“ uvedl lékař.

V současné době jsou v České republice v provozu čtyři MDM Centra v Praze, Plzni, Příbrami a Mariánských Lázních. MDM Centrum ve Zlíně je tedy prvním centrem pro léčbu této závažné komplikace diabetu na Moravě.

Ve Zlínském kraji žije přibližně 50 tisíc registrovaných diabetiků, v České republice celkově přes 800 tisíc, z toho téměř polovina trpí nejčastější komplikací – diabetickou polyneuropatií. Ta má za následek různé zdravotní problémy včetně palčivých bolestí, především dolních končetin, pálení a křečí. Při spojení s dalšími častými komplikacemi diabetu vede až k amputacím.

Riziko rozvoje diabetické polyneuropatie ohrožuje všechny diabetiky, což je alarmující fakt především pro dnešní populaci, kdy se cukrovka, na rozdíl od dřívější doby, vyskytuje běžně už v generaci třicátníků a čtyřicátníků. Ti tak v průběhu svého života mohou počítat s bolestivými projevy diabetické polyneuropatie.

Problematikou diabetes mellitus a jeho komplikací se Záhumenský zabývá od roku 1984.

K potvrzení účinků metody MDM se uskutečnily dvě klinické zkoušky ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a ve Fakultní nemocnici Motol v Praze. V současné době končí studie ve Fakultní nemocnici v Plzni, jejíž výsledky budou známé začátkem roku 2012.

Mesodiencefalická modulace je metoda fyzikální léčby, která upravuje a harmonizuje poruchy způsobené funkčními i orgánovými chorobami či traumaty. Jde o neinvazivní elektrofyziologickou stimulaci centrálního nervového systému. Studie prokázaly, že jde o zcela bezpečnou metodu bez vedlejších účinků, která může být používána samostatně i v kombinaci s farmakoterapií a má dlouhodobé účinky. Metoda MDM je schválená a povolená v medicínské praxi pro léčbu diabetické polyneuropatie a normalizace funkce organismu na území Evropské unie a Ruské federace, v ČR ji schválilo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Výzkum mesodiencefalické modulace začal v 70. letech minulého století.