Zlínští mistři popeláři jezdí na stupátkách svozových vozů už 43 let. Právě jim začínají pracovní žně

Správná dvojka. Radomír Parizek a Dušan Zich. U zlínských Technických služeb by jim pomalu mohli připravovat diplom za pracovní věrnost. Když se to sečte, dohromady už jezdí křížem krážem Zlínem i okolními obcemi při jejich očistě 43 let. Parizek má větší porci – u vozu na odpad pracuje 27 let.

Zatímco většina lidí mezi vánočními a novoročními svátky relaxuje u pohádek, pročítá knihy zpod stromečku a hoduje, tihle dva už načínají tradičně náročné pracovní žně téhož období. Popelnice i kontejnery jsou na konci roku plnější než jindy…

„Jistě, práce je hodně, ale v těchto dnech je to zatím v pohodě. Jezdí méně aut, lidé jsou mimo Zlín, dobře se dostaneme ke kontejnerům i popelnicím, navíc panují velmi přijatelné teploty,“ nestěžuje si Parizek. Horší období prý přijde po Novém roce, problémy bývají především s úklidem vánočních stromků.

Jejich osádka byla u toho, když se jim v kontejneru, který už málem naložili, podařilo objevit a určitě zachránit život místnímu spáči Colombovi.

Nejtvrdší časy zažívají tehdy, když se spojí mráz se sněhem. Zamrzají víka popelnic, svozová vozidla se stěží dostávají tam, kam je potřeba, mrznou ruce. „Pomáhají nám dobří, zpravidla starší lidé, jejich čaj opravdu zahřeje, musíme ale pořádně dbát na teplé oblečení a kvalitní rukavice,“ vypočítává nutnou výbavu Dušan Zich.

Naopak nepříjemně se chovají třeba řidiči, kteří popeláře viní z toho, že blokují dopravu. Osádky tak musejí být na výši i po stránce psychologické.“Máloco nás rozhází, naopak, užijeme si i zábavy, s parťákem si prostě musíte sednout, nám se to daří a svoji práci bychom určitě neměnili. Samozřejmě, s tím, že nám teď začala pořádně tvrdá šichta, počítáme, snad nebude v tuhle zimu mrznout  nijak extrémně,“ loučí se před naskočením na stupátko Radomír Parizek, kterému prý za jeho 27 odsloužených let říkají „Inventář“

A ještě málo známá zajímavost. „Naše osádky jezdí nejen ve Zlíně, ale také v dalších ne méně než čtyřiceti obcích v širokém okolí,“ říká ředitel zlínských Technických služeb František Kostelník.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x