Dva lidé na Valašsku vynášeli majetek z hořícího domu, oba skončili v nemocnici

KLADERUBY - Dva lidé skončili v sobotu večer v nemocnici poté, co se nadýchali kouře při snaze zachránit majetek při požáru rodinného domu v Kladerubech na Vsetínsku. Mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček agentuře Mediafax řekl, že rozsáhlý oheň zničil obytné podkroví a střechu domu.

K ohni vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z Kladerub, Kelče a Kunovic. „Hasiči zjistili, že hoří obytné podkroví a střecha,“ řekl Mitáček.

Podle Mitáčka přijali záchranáři na svých tísňových linkách hlášení majitelů, kteří hovořili o požáru elektrických zásuvek v domě. Během krátké chvíle následovalo dalších několik telefonátů svědků, kteří oznamovali požár střechy. „Na místo proto vyjelo více cisteren profesionálních i dobrovolných hasičů,“ řekl mluvčí.

Před příjezdem hasičů se syn majitelky a jeho přítelkyně snažili z podkroví vynášet společně věci. Při záchraně majetku se ale nadýchali nebezpečných zplodin hoření. Oběma se udělalo nevolno, a proto velitel zásahu rozhodl o okamžitém podání kyslíku. K ohni zároveň přivolal posádku zdravotnické záchranné služby.

„Lékař oba pacienty převzal do péče a po prohlídce je nechal oba odvézt do nemocnice k dalšímu vyšetření nebo k případné hospitalizaci,“ uvedl mluvčí hasičů. Majitelka domu byla silně psychicky otřesena, proškolení záchranáři jí na místě poskytli nezbytnou psychologickou intervenční péči.

Velitel zásahu ohlásil, že požár zachvátil obytné podkroví a asi polovinu střechy. „Hasiči rozvinuli několik proudů vody a hasební útok směřoval nejen na rychlou lokalizaci požáru, ale hlavně na ochranu zbylých obytných částí domu,“ řekl Mitáček.

Likvidace požáru trvala hasičům více jak hodinu. Podle Mitáčka museli rozebrat část konstrukcí stavby a dohasit skrytá ohniska požáru.

„Oheň zničil prakticky celé obytné podkroví, poškodil prostor mezi stropy a zničil část střechy. Škody jsou asi za dva miliony korun, zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za zhruba milion korun,“ konstatoval Mitáček.

Příčinu vzniku požáru hasiči vyšetřují. Jedna z verzí podle Mitáčka směřuje do technického řešení v rozvodech tepla z krbu. „Krb byl v provozu, dům je v rekonstrukci a po požáru neobyvatelný,“ řekl mluvčí s tím, že psychicky otřesená majitelka musela vyhledat náhradní ubytování.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x