Doplněno: Před zlínským úřadem práce stála před otevírací dobou padesátka žadatelů o dávky

ZLÍN  - Okolo 50 žadatelů o sociální dávky stálo před Úřadem práce ve Zlíně ještě před otevírací dobou. Do hodiny jsme je odbavili, žádné návaly, které bychom nezvládly, u nás nemáme, řekla v pondělí vedoucí oddělení zaměstnanosti zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová.

Od letošního roku nově vyřizují žádosti o sociální dávky úřady práce, které od obcí převzaly vyplácení dávek, podpor a příspěvků. „Už od půl sedmé se před dveřmi scházeli lidé. V osm tam bylo asi 50 klientů, které jsme během 45 minut odbavili. Nově příchozí jsme odbavovali průběžně. Nikdo však nečekal déle, než je obvyklé,“ uvedla Majdyšová.

Podle ní na úřadě žádné návaly žadatelů nebyly, ale horší situaci lze předpokládat ve středu. „Očekáváme velký nápor vzhledem k výzvě Národní rady osob se zdravotním postižením, která iniciuje, aby lidé s handicapem protestovali proti změně vyplácení dávek tím, že přijdou všichni žádat o příspěvek na mobilitu v jeden den a úřady práce to nebudou schopné zvládnout,“ sdělila Majdyšová.

Dodala, že zlínský úřad je na nápor připravený, avšak s vyšším počtem žadatelů se prodlouží čekací doba. „Chtěla bych požádat všechny zdravotně postižené, aby přišli požádat o příspěvek na mobilitu v kterýkoliv jiný pracovní den. Pokud totiž přijde většina ve středu, budou to nakonec sami handicapovaní, kteří to odnesou. Budou totiž muset čekat na chodbě, kde je omezený počet míst. Už i dnes tam chvílemi stáli lidé o francouzských holích, což není nic příjemného jak pro nás, tak pro ně,“ zdůraznila Majdyšová s tím, že úřad chystá na středu pro klienty kelímky s vodou pro případ dlouhé čekací doby.

Za pondělní den se ucházelo o zaměstnání ve Zlínském kraji 903 nových uchazečů a 360 lidí žádalo o sociální dávky. Dalších 1754 lidí žádalo o dávky v hmotné nouzi, příspěvky na péči a dávky pro zdravotně postižené. „Převažovaly žádosti o příspěvek na mobilitu,“ dodala Majdyšová.