Ve valašskomeziříčské nemocnici se loni narodilo celkem 854 dětí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ  - Celkem 854 dětí se v loňském roce narodilo na porodnickém oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí. Mezi novorozeňaty bylo 451 chlapců a 403 dívek, řekla v úterý  Hana Szotkowská, mluvčí skupiny AGEL, do které klinika spadá.

Mezi 854 dětmi bylo devět dvojčat. „Loni se narodilo o 85 dětí méně než v roce 2010. I ve valašskomeziříčském regionu se projevuje celorepublikový trend v podobě snižování počtu porodů,“ uvedla Szotkowská.

Podle ní byl rekordním rokem pro valašskomeziříčské porodníky rok 2007, kdy přišlo na svět 1016 dětí. „Od té doby počet narozených dětí každý rok nepatrně, ale plynule klesá. Podle lékařů je to tím, že takzvané silné ročníky už odrodily,“ vysvětlila Szotkowská.

Dodala, že i když maminky čím dál častěji přidělují dětem neobvyklá jména, nadále převládají jména tradiční. Častým loňským jménem na Valašskomeziříčsku byla Adéla, Tereza, Beáta a Marie. U chlapců Jakub, Tomáš a Marek. „Netradičními jmény byla například Ketrin, Noemi Matea nebo Lilien,“ doplnila mluvčí.

Nemocnice Valašské Meziříčí má na gynekologicko-porodním oddělení celkem 17 lůžek. „Všechny pokoje jsou takové, že miminko zůstává po narození s matkou celých 24 hodin denně,“ uzavřela Szotkowská.