Doplněno: Zlínský úřad práce zvládl nápor handicapovaných, kteří přišli kvůli výzvě žádat o příspěvek

ZLÍN  - Zlínský úřad práce zaplavila ve středu vlna handicapovaných lidí, kteří přišli vzhledem k výzvě Národní rady osob se zdravotním postižením žádat o příspěvek na mobilitu. Vše jsme zvládli, řekla Miriam Majdyšová z úřadu.

Od letošního roku nově vyřizují žádosti o sociální dávky úřady práce, které od obcí převzaly vyplácení dávek, podpor a příspěvků. Jak již v pondělí informovala agentura Mediafax, před zlínským úřadem práce byla padesátka klientů již před otvírací dobou. „Už od půl sedmé se scházeli před dveřmi, ale do hodiny jsme je všechny odbavili,“ řekl k prvnímu dni Majdyšová, vedoucí oddělení zaměstnanosti zlínského úřadu práce.

Podle ní ve středu dopoledne přišlo ještě více lidí než v pondělí. „Očekávali jsme velký nápor vzhledem k výzvě Národní rady osob se zdravotním postižením, která iniciuje, aby lidé s handicapem protestovali proti změně vyplácení dávek tím, že přijdou všichni žádat o příspěvek na mobilitu v jeden den a úřady práce to nebudou schopné zvládnout,“ vysvětlila Majdyšová.

Dodala, že pracovníci stihli vše bez problémů. „Lidé čekali maximálně půl hodiny. Nyní už je odbavujeme průběžně. Na davy jsme byli připravení a posílili jsme pracoviště. Zaměstnanci se pohybovali také na chodbách a pomáhali lidem s orientací nebo s vyplňováním papírů. Nepřišli si na nás ani koumáci, kteří nás chtěli otestovat. Zkoušeli nás se slovy, že na magistrátu jim vždy tyto dotazy zodpověděli. Proto i my jsme si vše potřebné zjistili a dotazy s nimi vyřešili,“ sdělila Majdyšová s tím, že lidé se například ptali na výhody, které zdravotně postiženým vyplývají v souvislosti s dálniční známkou nebo se ptali na záležitosti ohledně parkovacích karet.

Během šestihodinové pracovní doby přišlo na zlínský úřad okolo 2000 lidí žádat o příspěvek na mobilitu. „Vedle toho jsem přijali také žádosti o další dávky,“ dodala Majdyšová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x