Celkem 12 rodin mělo ve Vsetíně vyklidit městské byty kvůli neplacení nájemného

VSETÍN - K 5. lednu mělo 12 rodin ve Vsetíně vyklidit městské byty kvůli neplacení nájemného. Pokud byty neopustí, v pátek předáme pokyn právnímu oddělení, které podá k soudu návrh na exekuci, sdělila agentuře Mediafax mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Rada města Vsetína při schvalování prodlužování smlouvu nájemníkům k městským bytům rozhodla, že smlouva nebude prodloužena u 12 rodin, které neplatily nájemné. „Jejich nájemní smlouvy skončily k poslednímu dni uplynulého roku. Na základě exekuční doložky se musí tyto rodiny do konce dnešního dne z bytů vystěhovat,“ vysvětlila Čadová.

Dodala, že pokud tak rodiny neučiní, radnice předá pokyn právnímu oddělení, které pošle soudu návrh na výkon rozhodnutí na vyklizení bytů. „Předpokládáme, že by rozhodnutí mohlo být vydané do jednoho měsíce,“ řekla místostarostka Vsetína Květoslava Othová (KDU-ČSL).

Vyklizení bytu se týká všech 12 rodin, přestože tři z nich do konce roku dluhy uhradily. „Doba pro uhrazení dluhu byla do konce loňského září. Platby od tří rodin jsme přijali po termínu, a proto pro ně platí stejná pravidla o předání bytu do konce dnešního dne,“ sdělil mluvčí s tím, že trojice rodin však podala znovu žádost o byt, kterým se bude 17. ledna zabývat městská rada. „Je tedy možné těmto třem rodinám smlouvy obnovit. Jak se ale rada rozhodne, je předčasné spekulovat,“ uvedla Čadová.

Podle ní během čtvrtka navštívila zbylých devět dlužníků skupina složená z pracovníků právního, sociálního a bytového oddělení spolu s místostarostkou a městskou policií. „Návštěva byla informativní. Čtyři rodiny mají byty vyklizené, čtyři tvrdily, že je předají, a do jednoho bytu jsme se vůbec nedostali,“ řekla Čadová.

Pokud někdo z dlužníků předá byt před vykonáním exekuce, může město požádat o její zastavení. Náklady spojené s nařízením a provedením výkonu rozhodnutí však budou muset uhradit dlužníci.

Jak zjistila agentura Mediafax, dlužnické rodiny přišly do městských bytů z domu, ze kterého je kvůli demolici v roce 2006 vystěhoval tehdejší starosta Jiří Čunek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x