Byt vyhořel na sídlišti ve Zlíně, plameny vyšlehly z televizoru

Byt ve druhém patře činžovního domu vyhořel v pátek večer na zlínském sídlišti Jižní Svahy. Plameny vyšlehly z televizoru, deset nájemníků včetně dětí uteklo před kouřem ven, informoval krajský mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Požár v bytě v části Podlesí I nahlásila na tísňovou linku krátce po 22. hodině nájemnice, která po návratu domů zjistila, že hoří televizor v obýváku. „Nejdříve chtěla proti požáru sama zasáhnout, ale rychle se tvořící kouř byl pro ni nebezpečný, správně si situaci vyhodnotila a byt včas opustila,“ uvedl Mitáček. Žena poté zazvonila na sousedy a varovala je. „Před příjezdem hasičů obytný dům opustilo asi deset nájemníků včetně dětí,“ doplnil mluvčí.

Kvůli rychle houstnoucímu dýmu na chodbě nestačilo několik rodin s velmi malými dětmi byty opustit, raději zůstaly doma a utěsnily dveře.

Hasiči přijeli za osm minut. „Z okna bytu se valil hustý černý kouř, ke kterému zamířil koš automobilového žebříku s jedním hasičem. Další hasiči pronikli do bytu po schodišti,“ popsal Mitáček. Oheň se jim podařilo brzy lokalizovat, celková likvidace netrvala ani hodinu. Po odvětrání domu se mohli nájemníci vrátit do bytů. Při požáru ani zásahu hasičů nebyl nikdo zraněn, pouze nájemnice z vyhořelého bytu utrpěla šok a postaral se o ni proškolený hasič.

Původně odhadovaná škoda 900 tisíc se postupně navýšila. „Kromě zničeného bytu se k souhrnu způsobených škod připojili také majitelé bytu nad místem požáru. Znečištěné byly také společné prostory obytného domu, a proto celková škoda zatím dosahuje výše 1,5 milionu korun,“ sdělil Mitáček.

Dodal, že vyšetřovatelé vyloučili úmyslné zapálení. „Příčinou požáru byla nejspíš technická závada na elektrospotřebiči,“ uzavřel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x