Ve zlínském divadle se uskuteční Velký francouzský večer

ZLÍN  - V rámci cyklu Zlínské kroky do Evropy chystá v pondělí Městské divadlo Zlín Velký francouzský večer. Informovala o tom mluvčí divadla Hana Šmardová.

Jedná se už o v počadí druhý podobný večer, v listopadu odstartoval cyklus Velkým německým večerem. Velký francouzský večer začíná v 19 hodin a zlínští herci ve spolupráci se studenty režie, dramaturgie, scénografie a divadelního manažerství Divadelní fakulty JAMU Brno premiérově představí hru Čarování od francouzského dramatika, nakladatele, prozaika a novináře afrického původu jménem Caya Makhélé.

„Ten bude zároveň s překladatelkou hry Janou Podhorskou a režisérkou Zuzanou Patrákovou osobně přítomen. Večer je připravován za podpory Francouzského institutu v Praze. Návštěvníci se mohou těšit i na ochutnávku francouzské kuchyně, kterou zajišťuje Střední škola gastronomie a obchodu Zlín,“ podotkla Šmardová.

Svéráznou variaci na starý mýtický příběh o Ondině napsal autor během svého pobytu v Praze, kam se velmi rád a často vrací. „Neopomněl ve své hře ani motivy spjaté s českou variantou mýtu, s Rusalkou Antonína Dvořáka,“ doplnil dramaturg Městského divadla Zlín a moderátor večera Vladimír Fekar.

Caya Makhélé se často nechává inspirovat dávnými mýty ve snaze porozumět dnešnímu světu. „Při svých četných návštěvách České republiky jsem měl možnost poznat postavu Vodníka. Vnímal jsem tuto legendu o Vodníkovi jako interpretaci setkání dvou světů, dvou rozdílných kultur, a jako podobnost s tím, co dneska žijeme my. Postava Rusalky je metaforou, která ilustruje schopnost vzít osud do svých rukou navzdory zákazům a nebezpečí z neznáma. Volbu nového světa, o kterém si vždycky myslíme, že je lepší než ten, který opustíme. Je rovněž postavou, která ztělesňuje schopnost vzít na sebe riziko exilu tím, že se odmítne uzavřít. Ve hře Čarování chci ukázat strach z druhých, pramenící z nepochopení a lhostejnosti,“ dodal autor hry.