Ve Valašských Kloboukách poplatek za odpad nezvýší

VALAŠSKÉ KLOBOUKY  - Obyvatelé Valašských Klobouk a místních částí Smolina, Lipina a Mirošov zaplatí za svoz odpadu stejně peněz jako loni. Uvedla to mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Dospělí za svoz odpadu zaplatí 340 korun a děti, studenti v prezenčním studiu mimo město a senioři nad 65 let věku pak uhradí 200 korun. Valašské Klobouky mají podle Zvonkové nejnižší poplatek ze všech měst v regionu, a to především díky aktivnímu zapojení obyvatel do třídění odpadů.

„Rok 2012 přinese všeobecné zdražování a zvyšování nákladů na živobytí, a tak věříme, že nezměněná výše poplatku za komunální odpad bude pro naše občany dobrou zprávou. Separací odpadů dlouhodobě napomáhají ke snižování objemu směsného komunálního odpadu, díky čemuž se nám daří držet náklady na manipulaci s ním na stabilní úrovni. Čím více budou lidé třídit, tím déle budeme schopni tuto nízkou sazbu poplatku zachovat,“ řekl starosta Dalibor Maniš (nez.).

Výpočet výše poplatku se řídil loňským rokem, kdy občané vytřídili 62,7 tuny papíru, 72,3 tuny plastů a 84,7 tuny skla. Na skládku přitom bylo uloženo 1052 tun komunálního odpadu, tedy o 11 tun méně než v předchozím roce. Svou roli na výši poplatku ovšem hraje i skutečnost, že je odpad ukládán na skládku ve Smolině, která svým umístěním spadá pod katastr místní části Valašských Klobouk. V takovém případě město podle zákona základní poplatek 500 korun za tunu uloženého odpadu neplatí, tudíž se tento náklad nepromítá do poplatku občanů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x