Zlínská zoo se stala poprvé v historii druhou nejnavštěvovanější zoo v republice

ZLÍN  - Zoo Zlín má za sebou návštěvnicky nejůspěšnější rok, poprvé ve své více než šedesátileté historii se stala druhou nejnavštěvovanější zoologickou zahradou v České republice. V pondělí to oznámila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

„Zlínská zoo také již poněkolikáté obhájila první místo v návštěvnosti turistických cílů Zlínského kraje i celé Moravy. V rámci kraje již dlouhodobě patříme mezi turisticky nejatraktivnější destinace. Naši zoologickou zahradu si v roce 2011 prohlédlo téměř tolik návštěvníků, kolik jich dohromady zavítalo do dalších dvou nejvýznamnějších turistických cílů Zlínského kraje,“ podotkl ředitel zoo Roman Horský. Vysoká návštěvnost navíc pomohla zoo vypořádat se s nárůstem cen energií a krmiv při současném zajištění dalšího rozvoje zoo.

Rok 2011 také pro zlínskou zoo přinesl již třetí překonání hranice půl milionu návštěvníků v jednom roce. „Do zlínské zoo vloni zavítalo 503 322 návštěvníků,“ doplnila Bujáčková. Dodala, že největší denní návštěvnost byla zaznamenána na Velikonoční pondělí 25. dubna, a to 11 690 lidí. Nejrušnějším měsícem byl srpen, kdy branami zoo prošlo přes 120 tisíc návštěvníků.

„Velmi nás potěšil zájem návštěvníků i v zimním období. Například během prosince do zoo zavítalo 4200 lidí, nejrušněji bylo na Silvestra, kdy si zoo prohlédlo 800 návštěvníků,“ poznamenala Bujáčková. Návštěvníci podle ní příznivě reagovali i na snížené vstupné, které zlínská zoo připravila pro období od 1. listopadu 2011 do 29. února 2012. V rámci tohoto snížení dospělí zaplatí za návštěvu zoo 80 korun, děti do 15 let pak polovinu. Veřejnost v loňském roce ocenila také zavedení rodinného vstupného do zoo pro dva dospělé osoby a maximálně tři děti do 15 let a také roční permanentky.

Během uplynulého roku vznikla v zoo nová expozice pro pandy červené, expozice pro psy novoguinejské a Centrum Caudata, které přiblížilo život a chov vzácných mloků skvrnitých a dalších ocasatých obojživelníků. Výraznou proměnou prošel i návštěvnický prostor u expozice lachtanů hřivnatých.

Během roku 2011 se ve zlínské zoo podařilo odchovat 118 mláďat celkem u 45 druhů zvířat. „Dosáhli jsme také několik prvoodchovů v historii zoo, například odchov hadilova písaře a volavčíků člunozobých, i v rámci českých zahrad, například odchov čápa jihoamerického, vlhovce zeleného nebo vlhovce žlutohřbetého,“ dodal zoolog Pavel Shromáždil. Na základě výměnné spolupráce s českými i světovými zahradami se kolekce chovaných zvířat rozrostla o 191 jedinců, naopak zlínská zoo v roce 2011 vyvezla 250 zvířat.

Zoo Zlín se také jako první evropská zoo stala přidruženým členem Asociace zoologických zahrad jihovýchodní Asie. „Pro naši zoo je to opravdu mimořádná událost. Umožní nám rozvíjet spolupráci s asijskými zahradami a také připravovat společné projekty zaměřené na ochranu zvířat ve volné přírodě,“ vysvětlil ředitel Horský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x