Ve zlínském muzeu je k vidění expozice o baťovském bydlení

ZLÍN - Návštěvníci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně si mohou přijít prohlédnout novou expozici nazvanou Bydlení v baťovském Zlíně. Řekla to za muzeum Blanka Kovandová.

Na zlínském zámku skončila v závěru roku jedna ze stálých expozic Muzea jihovýchodní Moravy – Zlínské filmové studio od reklamy k tvorbě pro děti. Všechny exponáty pracovníci muzea pečlivě uložili do depozitářů a návštěvníci je znovu uvidí až ve zbrusu nové podobě jako součást nové expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost ve 14l15 Baťově institutu.

Do doby, než se muzeum přestěhuje do 14. budovy bývalého továrního areálu, zaplní uvolněné prostory expozice o baťovském bydlení. „Tato expozice byla v minulých letech k vidění ve skutečném baťovském domku Nad ovčírnou nedaleko hotelu Moskva. Loni se však objekt vůbec nepodařilo na hlavní sezonu otevřít, kvůli opakovanému výskytu dřevomorky. Naši konzervátoři odsud veškeré vybavení odvezli, protože hrozilo jeho nevratné poškození. Zájem veřejnosti o tuto expozici však trval, tak jsme se rozhodli přemístit vybavení do uvolněných prostor v muzeu,“ vysvětlila autorka expozice, historička Hana Kuslová.

Jedná se o dočasné řešení a muzejníci stále doufají, že během letošního roku bude objekt Nad ovčírnou, určený pro expozici Bydlení v baťovském Zlíně, uveden do stavu odpovídajícímu nárokům na instalaci sbírkových předmětů a expozice se bude moci znovu otevřít. „Řešení, pro které jsme se rozhodli, je provizorní a platné pouze do stěhování naší instituce do prostoru 14. budovy,“ dodal ředitel muzea Antonín Sobek.

Návštěvníci zlínského zámku tak nyní mají možnost vidět vybavení typické pro obyvatele Zlína v časech největšího rozmachu firmy Baťa, v první polovině minulého století. Nechybí zde kuchyňská kredenc, stůl s výsuvným dřezem na mytí nádobí, útulný obývák, či ložnice. Vše je doplněno fotovýstavkou dokumentující bydlení i další služby, které obyvatelé i návštěvníci Zlína mohli tehdy využívat – třeba pokoje nebo jídelnu na hotelu Společenský dům (dnešní hotel Moskva). Výstavu také zpestřuje řada předmětů běžné denní potřeby, od kuchyňského vybavení, přes gramofon nebo ozdobnou panenku v pletených šatičkách zdobící postel.