Valašské Klobouky budou mít úsporný rozpočet

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Město Valašské Klobouky bude v roce 2012 hospodařit se schodkovým rozpočtem ve výši 94,6 milionů korun. V úterý to uvedla mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Oproti předchozímu roku došlo s ohledem na nepříznivý výhled v dalším vývoji české ekonomiky k jeho seškrtání o 19 milionů korun. Rozpočet je maximálně úsporný a eliminuje veškeré výdaje města, především na investiční projekty. Schodek ve výši 14,7 milionů korun bude kryt z přebytků hospodaření minulých let.

„Rozpočet města na rok 2012 je vysoce úsporný. Z důvodu možné recese české ekonomiky v letošním roce navíc rada města uložila správcům rozpočtů všech organizací zřizovaných městem, aby do konce ledna vypracovali krizovou variantu svých rozpočtů a na nejbližším zasedání rady ji předložili ke schválení. Jde o přípravu na možné škrty ve všech oblastech jejich činnosti,“ konstatoval starosta Valašských Klobouk Dalibor Maniš (nez.).

Kvůli škrtům bude proudit méně peněz například do oblasti dopravy. Ta v rozpočtu předpokládá výdaje ve výši 5,2 milionu korun. Školství bude financováno sedmi miliony korun, přičemž částka 450 tisíc bude určena na úpravu topné soustavy mateřské školy. Na kulturu bude poukázáno celkem 7,8 milionu korun, jenž budou využity zejména k zajištění provozu příspěvkové organizace Kulturní a vzdělávací středisko Valašské Klobouky, která připravuje většinu kulturních akcí ve městě, a dále k zachování a obnově kulturních památek, tisku zpravodaje, tvorbě kroniky města a podobně. 2,7 milionu korun půjde na tělovýchovnou činnost a rekreaci, pod niž spadá provoz sauny, koupaliště, údržba sportovních hřišť a další.

„Záležitosti bydlení, komunálních služeb a územního rozvoje si vyžádají 13 milionů korun. Tyto finance budou určeny jak na bytové a nebytové hospodářství, tak i na veřejné osvětlení, lokální zásobování teplem, územní plánování a rozvoj a další. Částka šest milionů korun je pak v rozpočtu vyhrazena na nákup pozemků,“ doplnila vedoucí finančního odboru Ema Vašíčková.

Do ochrany životního prostředí poputuje celkem 8,1 milionu korun, přičemž 4,2 milionu bude stát nakládání s odpady. V této oblasti bude financován mimo jiné provoz skládky ve Smolině, svoz nebezpečného odpadu, péče o veřejnou zeleň a ochrana přírody a krajiny.

Rozpočet dále počítá se 600 tisíci korunami na sociální věci a politiku zaměstnanosti a 4,2 miliony na otázky bezpečnosti státu a právní ochrany.

Celkem 38 milionů je pak určeno na územní samosprávu, tedy na činnost zastupitelstva města, městského úřadu a osadních výborů, ale také na projekty, například předfinancování technologického centra. „Výdaje městského úřadu byly sníženy oproti loňskému roku o více než jeden milion korun. Od roku 2010 už jsme výdaje snížili o 2,8 milionu korun a rozpočet úřadu je nyní maximálně úsporný,“ uzavřela Vašíčková.

Úspory ve většině oblastí rozpočtu města činí dohromady 19 milionů korun