Údržba silnic ve Zlínském kraji zatím stála asi polovinu toho, co uplynulou zimu

ZLÍN  - Jen 997 tun soli a 4774 tun inertního posypového materiálu se spotřebovalo za tuto zimu do konce prosince při zimní údržbě silnic II. a III. třídy ve Zlínském kraji. V úterý to za Ředitelství silnic Zlínského kraje řekl Vojtěch Cekota.

Spotřebovaný materiál tvoří oproti stejnému období před rokem zhruba třetinu množství. V nižších polohách se tuto zimu sníh ještě téměř nevyskytoval.

Celkové náklady za zimní údržbu od října do prosince dosáhly na krajských silnicích částky 23,7 milionu korun což je asi polovina skutečnosti vykázané před rokem. „Zima má zatím poměrně atypický průběh. Pro nás silničáře je počasí zatím příznivé. Také výtluky na silnicích téměř nejsou, ale ty se většinou začínají vyskytovat v průběhu ledna,“ uvedl provozně technický náměstek Ředitelství silnic Zlínského kraje Radek Berecka.

Tradičně nejčastěji musely vyjíždět sypače v hornatých částech okresu Vsetín. Mnohem méně posypu bylo zapotřebí na Kroměřížsku a na Uherskohradišťsku. Počasí uplynulých měsíců ale nebylo zcela výjimečné. Takto příznivá první polovina zimy byla podle statistik naposledy v roce 2006. Tehdy činily náklady necelých 21 milionů korun a spotřebovalo se 856 tun soli a 3276 tun inertního posypu.

„Zejména měsíc listopad byl velmi slabý na srážky. Příroda však mívá tendenci srážkový deficit dříve nebo později vyrovnat. Ale nelze předpovědět kdy a zda ve formě deště, nebo sněhu,“ poznamenal Berecka. Zdůraznil rovněž, že i mírná zima může být pro motoristy zrádná. „Řidiče mohou zaskočit namrzlé vozovky na trvale zastíněných místech nebo u vodních toků. I za mírné zimy by se mělo jezdit mnohem opatrněji než v letních podmínkách,“ dodal náměstek.

Příznivé počasí bez sněhu a mrazu v nižších polohách s menšími náklady na zimní údržbu trvá i v první lednové dekádě roku 2012.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x