Zlínská radnice hodlá letos investovat do Mariánského náměstí i oprav chodníků či mostů

ZLÍN  - Zlínskou radnici čeká v letošním roce řada investic, počítá se například se zahájením úprav Mariánského náměstí ve Štípě, opravami chodníků i mostů či s rekonstrukcí podchodu na náměstí Práce. Na středeční tiskové konferenci to řekl náměstek primátora Bedřich Landsfeld (M.O.R.).

Investovat se bude také do výkupu pozemků v oblasti ulic Březnická a Mostní, ke kterému radnici smluvně zavázalo předchozí vedení města v souvislosti s vybudováním obchodního centra Kaskády. Kromě rekonstrukce podchodu na náměstí Práce bude zahájena i rekonstrukce Gahurova prospektu a Parku Komenského, všechny tři akce budou spolufinancovány z evropských zdrojů. S pracemi by se mělo začít někdy v létě a do konce roku 2013 by mělo být vše hotové.

„O mnoha dalších investicích budeme rozhodovat v průběhu roku,“ konstatoval Landsfeld, do jehož kompetencí patří ekonomika města.

V případě úpravy Mariánského náměstí, kde se počítá například s vybudováním parkoviště nebo chodníků, jde o finančně i časově náročný projekt. Na jeho realizaci město spolupracuje se Zlínským krajem. „Letos jsme na něj vyčlenili částku 15 milionů, celkem proinvestujeme téměř 33 milionů korun. Tuto částku se však pravděpodobně podaří snížit soutěžením jednotlivých zakázek,“ prohlásil náměstek primátora Miroslav Kašný (KDU-ČSL), který se tímto projektem dlouhodobě zabývá.

Zlínský kraj by měl proinvestovat 16 milionů korun, když bude hradit práce související s přeložkou silnice III/4911. Původně chtěla radnice na letošní stavební práce spojené s Mariánským náměstím uvolnit jen pět milionů korun, příspěvek se nakonec podařilo o 10 milionů korun navýšit.

Na výkupy pozemků v oblasti ulic Březnická a Mostní je v rozpočtu vyčleněna částka 13 milionů korun. „Pozemky budeme vykupovat od státu, a to v průběhu letošního roku,“ doplnil Landsfeld.

Na investice v místních částech půjde letos 25 milionů korun. O jejich využití bude město rozhodovat ve spolupráci s komisemi místních částí.

Velkou pozornost bude radnice i v roce 2012 věnovat opravám mostů a lávek. U 39 mostů má již zpracovány hlavní prohlídky, které odhalily jejich technické stavy, u zbývajících 59 mostních objektů budou zpracovány do konce února. O harmonogramu oprav rozhodne rada.

Radnice bude letos pokračovat i v projektech, které započaly v roce 2011. Mezi nejvýznamnější patří Preference a plošná koordinace MHD ve Zlíně, tato akce si letos vyžádá z městské kasy částku 16,9 milionu korun.Dokončena bude i rekonstrukce mateřské školy v Mladcové, jež vyjde na 14,1 milionu korun. „Nová budova se bude otevírat počátkem března. Bude mít kapacitu 50 míst, součástí školky bude také kuchyně, na zahradě budou mít děti k dispozici hřiště,“ dodala náměstkyně primátora Alena Zubalíková (TOP 09/STAN), která má na starosti oblast školství.